Сладкиш с ябълки и стар хляб

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Сладкиш с ябълки и стар хляб
Сладкиш с ябълки и стар хляб
admin
Добавена от: admin
66457
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За крема:

6 големи яйца

1/2 чаша кленов сироп (може и мед)

1/2 чаша (добре напълнена) тъмна кафява захар

1 с.л. екстракт ванилия

2 ч.л. смляна канела

1/2 ч.л. фина сол

1 чаша пълномаслено прясно мляко

1 чаша гъста сметана за разбиване

2 с.л. ябълков ликьор (или ябълкова ракия)

1 стар хляб/питка/франзела (около 500 гр.), за предпочитане селски – изрежете кората, а средата нарежете на кубчета около 1-2 см.

За ябълковата плънка:

3 с.л. масло

1,250 кг. ябълки (около 5 големи – сорт Грани Смит или подобен) – обелени, почистени от семето и нарязани на полумесеци с дебелина около половин сантиметър

1/4 чаша кленов сироп плюс още малко за намазване

1/4 чаша (добре напълнена) тъмна кафява захар

Разбийте яйцата, кленовия сироп, кафявата захар, ванилията и солта в голяма купа. Прибавете млякото, сметаната и ликьора и бъркайте, докато се получи еднородна смес. Прибавете хлебните кубчета и ги натиснете, за да се потопят в крема. Оставете ги да киснат така за поне 30 минути, като от време на време притискате хляба надолу, за да се потопи.  

Междувременно сложете решетката на фурната в долната й част и загрейте на 175 градуса. Намазнете добре правоъгълна форма за кекс с високи стени (поне 8-9 сантиметра). Разтопете 3 с.л. масло в голям незалепващ съд на умерен огън. Прибавете ябълковите резени и ги задушете, докато добият тъмно златист цвят и започнат за омекват, като бъркате и обръщате парченцата ябълка често – отнема около 10-12 минути. Добавете 1/4 чаша кленов сироп, след това – кафявата захар. Варете на бавен огън, докато течността се сгъсти до сироп (около 1 минута), след което дръпнете от огъня.

Смесете половината ябълкови резени със сметаново-хлебната смес и изсипете в приготвената форма. Подредете останалите ябълкови резени върху тестото на 2 редици. Ако е останал сироп от варенето на ябълките, с лъжица го разнесете върху ябълковите резени. Сложете формата в по-голяма тавичка с ръб и пъхнете във фурната. Печете сладкиша, докато повърхността се напука и ябълките добият тъмен кафяв цвят – около 1 час 30 минути (сладкишът ще се надигне доста над ръба на формата). Извадете го от фурната и оставете на стайна температура 45 минути – 1 час (през това време сладкишът ще спадне). Намажете ябълките с останалия кленов сироп. Сипете от сладкиша в купички с лъжица и поднесете топъл или на стайна температура.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft