Сметанова баклава на охлювчета

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Сметанова баклава на охлювчета
Сметанова баклава на охлювчета
admin
Добавена от: admin
6345
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 опаковка фини кори за баница (около 25 листа)

300 мл. гъста сметана

300 гр. масло

1/4 чаша орехи

1/2 чаша шам-фъстък (суров, без черупката)

1/2 чаша захар

1 чаша вода

лимонена киселина

розова вода/ванилия/есенция по избор

Загрейте фурната на 190 градуса. Намазнете дълбока правоъгълна тавичка (размери около 14х20 см.) и оставете настрана.

В малка тенджерка разтопете маслото на бавен огън. Прибавете сметаната при непрекъснато бъркане. Щом сместа се посгъсти (нужни са около 5-10 минути), изключете огъня и я пресипете в купа. За да разберете дали сместа е готова, потопете в нея дървена лъжица и избършете гърба й с пръст. Ако сместа се разтича около избърсания участък, то е нужно още малко варене. Сложете купата във фризера, за да ускорите изстиването. Докато се охлажда сметановият крем, нарежете орехите. Прибавете ги към сметаната.

Нарежете всяка кора на половина по ширина. Докато работите с дадена кора, дръжте останалите покрити с влажна кърпа, за да не изсъхват.

Щом кремът се охлади, поставете лист от корите върху дъска за рязане. С четка намажете отгоре част от плънката (на равномерен пласт) и започнете да навивате откъм широката страна нагоре на стегнато руло. Щом се получи дълъг фитил, намажете отново със сметана и навийте на охлювче откъм късата страна. Редете охлювчетата в тавата, започвайки от единия ъгъл, като ги поставяте плътно едно до друго, докато тавата се запълни. Ако ви остане от сместа, разнесете я върху охлювчетата. Пъхнете във фурната и печете до златисто-кафяв цвят (отнема около 45 минути, в зависимост от фурната).

10 минути преди да извадите баклавата от фурната, поръсете с натрошения шам-фъстък и върнете за още 10 минути във фурната.

Докато баклавата се пече, в чиста тенджерка сложете 1/2 чаша вода да заври. Прибавете 1 чаша захар и бъркайте, докато захарта се разтвори, а сиропът се сгъсти. Прибавете щипка лимонена киселина (или лимонов сок), така че захарта да не кристализира при изстиването. Овкусете с аромат по избор – розова вода, ванилия или друга есенция. Бъркайте на бавен огън още 3-5 минути. Щом сиропът изстине, излейте го върху горещата баклава. Поднесете веднага с ванилов сладолед! 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft