Спаначена пица с яйца

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Пица
Спаначена пица с яйца
Спаначена пица с яйца
admin
Добавена от: admin
4518
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

ТЕСТО:
250 г брашно
125 мл вода
1 ч л суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар
1 с л олио (зехтин)

или 1 с л мас (15 г)

ПЛЪНКА:
255 г спанак
1 малка глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 с л зехтин
1/4 ч л настъргано индийско орехче

4 твърдо сварени яйца
30 г настърган Пармезан
2 с л едро нарязани орехови ядки
смлян черен пипер
сол

ДОМАТЕН СОС:

1 малка глава кромид лук
1 скилидка чесън
2 с л зехтин 225 г 
консервирани домати

1 с л доматено пюре
1 ч л кафява захар
2 ч л ситно нарязан пресен босилек
1/2 ч л сух риган
1 дафинов лист

Маята се разтваря в топла вода. Добавят се захарта и солта. Брашното се пресява и се замесва тесто. Накрая се добавя олиото и още един път се омесва тестото.  Оставя се на топло място да удвои два пъти обема си.

За доматен сос : в тиган се запържва нарязаният на полумесеци лук и пресованият чесън за 5 минути. Прибавят се доматите заедно с доматеното пюре, захарта, босилекът, риганът и дафиновият лист. Сосът се подправя със сол и смлян черен пипер и се кипва.  Огънят се намалява, а сосът се оставя да къкри 30 минути.  Изважда се дафиновият лист и по желание се пасира.

За плънката : пресният спанак се почиства, измива и се нарязва на дребно (ако използвате замразеният - само се размразява и се изстисква). Ситно нарязаните лук и чесън се задушават няколко минути в сгорещения зехтин. Добавя се спанакът и се задушава на слаб огън до омекване, като се бърка от време на време (5-8 минути). Накрая се подправя със сол и смлян черен пипер.

Тестото се разстила в намаслена тава, като леко се повдига покрай стените. Отгоре се разпределя доматеният сос, след това задушеният спанак, а върху него се нареждат нарязани на половинки твърдо сварените яйца. Поръсват се с индийско орехче и се поръсват с едро нарязаните орехови ядки. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 15-18 минути. Изважда се и се поръсва с настъргания Пармезан и се връща за 2-3 минути във фурната. Поднася се топла. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft