Суши със сьомга

вход през zajenata.bg
Суши със сьомга
admin
Добавена от: admin
114959
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

4 бр. листа от водорасли нори
250 г ориз за суши или ориз с къси зърна
3 с. л. оризов оцет
1 с. л. мирин или сухо шери
2 с. л. захар
1 ч.л. сол
100 г пушена сьомга, нарязана на ленти
½ средна краставица, нарязана на дълги ленти
½ червена чушка, нарязана на дълги ленти
1 авокадо, нарязано на ленти, по желание
1 с. л. уасаби или сос от хрян
за соса:
50 мл соев сос
2 с. л. вода
1 ч. л. захар
1 ч. л. оризов оцет

1. Оризът се измива в цедка под течаща студена вода, докато водата, която изтича от него стане прозрачна. Оставя се да се отцежда 1 час. След това се изсипва в тенджера с 1 1/2 ч.ч. студена вода и се слага да заври. Ври 5-10 мин, докато по повърхността му се появят малки тунелчета. Огънят се намалява, покрива се с капак и се вари още 10-12 мин, докато омекне. Маха се от котлона, отхлупва се, покрива се с памучна кърпа и се оставя така 15 мин. През това време се приготвя заливката, която ще го овкуси.
2. Смесват се миринът, оцетът, захарта и солта и сместа се бърка, докато се разтопят белите кристали. Оризът се изсипва в неметален разлат съд или тава, поръсва се със соса и с помощта на шпакла се разбърква, за да се отделят зрънцата ориз и да се овкуси добре навсякъде. След като се охлади до стайна температура, се покрива с памучна кърпа, докато стане време да се използва.
3. Върху бамбукова рогозка се поставят листата нори с лъскавата страна надолу. С мокри ръце се разпределя оризът върху листото, като се оставя по 1 см борд от всички страни. На 3 см от близкия край се прави каналче и в него се слага пастата от хрян, нарязаните разноцветни ленти от рибата или скаридите, краставицата, авокадото и пиперките. С помощта на рогозката се прави стегнато руло. Рулата се разрязват на 8 части. Ако няма да се сервират веднага, рулата се опаковат във фолио за свежо съхранение и могат да се съхранят за 3-4 часа в хладилника. Оризът е достатъчен за 4 рула.
4. Сосът се приготвя, като се смесват водата, захарта, оцетът и соевият сос. Слагат се да заврат, докато се разтопи захарта. Сушито се поднася с купичка от соса.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft