Торта Батенберг с мента и шоколад

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Торта Батенберг с мента и шоколад
Торта Батенберг с мента и шоколад
admin
Добавена от: admin
40009
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За покритието от черен шоколад:
200 гр. черен шоколад (със съдържание на какао поне 70%)
1/4 чаша царевичен сироп (течен мед или кленов сироп)

За тортата:
1 1/4 чаши брашно
2 3/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол с качул
3/4 чаша кристална бяла захар
1/2 чаша смлени бадеми
3/4 чаша размекнато масло
3 големи яйца
1/4 чаша мини шоколадов чипс
3-4 капки зелена сладкарска боя
1/2 ч.л. ментов екстракт
1/4 чаша разтопен шоколадов чипс (натрошен шоколад)
1/2 ч.л. екстракт ванилия

За шоколадовия ганаш:
70 гр. неподсладен шоколад, начупен
2 с.л. масло, нарязано на парченца
1/3 чаша прясно мляко
1/3 чаша кристална захар
 

За шоколадовото покритие:
Разтопете на водна баня 200 грама черен шоколад, начупен на едри парчета. Разбърквайте непрекъснато, докато се разтопява. Когато е почти разтопен, махнете от огъня и бъркайте, докато стане гладък. Оставете да се охлади няколко минути, след което разбъркайте вътре 1/4 чаша царевичен сироп (течен мед или кленов сироп). Шоколадът ще започне да се сгъстява и ще заприлича на леко зърнеста паста. Продължете да разбърквате, докато шоколадът се отделя без остатъци от стените на купата. Оберете го и го прехвърлете в закопчаващ се плик, изкарайте въздуха от плика и го поставете във фризер да се охлади за 2 часа или цялата нощ. Оставете го на стайна температура, преди да използвате.
За блатовете:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете дъното и стените на квадратна форма за печене с диаметър 20 см. Прегънете парче пергаментова хартия, така че да образувате преграда (стена) в средата на формата и изрежете излишната хартия. По желание може да подсилите преградата с алуминиево фолио. Притиснете разделителя към тавичката – маслото ще помогне да се закрепи по-добре.
В купата на миксера или кухненския робот разбийте: брашното, бакпулвера и солта. Добавете захарта и смлените бадеми. Разбъркайте добре сухите съставки, след това добавете към тях омекналото масло и яйцата. Бъркайте с бъркалките на миксера на средна скорост докато се хомогенизират, като обирате стените и дъното на купата на няколко пъти с шпатула. Опитайте да не разбивате прекалено много сместа.
Поставете половината от тестото в друга купа. Към едната половина добавете разбърквайки шоколадовия чипс, сладкарската боя и ментовия екстракт. Към втората половина тесто разбъркайте разтопения шоколадов чипс и ваниловия екстракт.
Поставете двете половини от тестото от двете страни на преградата в подготвената тавичка и загладете повърхността. Печете на 180 градуса 25-30 минути, докато при натиск с пръст блатът възвръща бързо формата си (пробвайте и със суха клечица – трябва да излезе чиста от вътрешността на блата). Оставете да се охлади в тавичката 5 минути, след това прехвърлете двата блата върху кухненска решетка, за да изстинат напълно. Може да ги сложите в хладилника, за да ускорите изстиването.
За шоколадовия ганаш:
В купа смесете нарязания шоколад с нарязаното на парченца масло. В тиган смесете прясното мляко със захарта и възварете сместа на среден огън, докато захарта се разтопи. Излейте млякото върху шоколада и маслото и ги оставете за минута, след това разбийте, докато сместа стане гладка. Охладете ганаша докато стегне.
Сглобяване на тортата:
Когато блатовете са напълно изстинали, изрежете върха на всеки, за да стане плосък. Сложете двата блата един върху друг и отрежете краищата, за да ги изравните. Разрежете блатовете по дължина на 2, така че да получите две дълги ивици от всеки цвят. С шоколадовия ганаш залепете една шоколадова с една зелена лента и ги покрийте (отново използвайки ганаш) шахматно с останалите 2 ленти от блата. Притиснете лентите добре една към друга, за да се закрепят здраво и поставете тортата в хладилник да стегне, докато приготвяте шоколадовото покритие.
Извадете шоколадовата паста от пластмасовия плик и я поставете върху силиконова подложка. Започнете да месите. Първоначално ще бъде твърда и на трохи, но от толината на ръцете ще се загрее и ще стане на лесно обработваема маса. Това отнема между 5-15 минути. След като стане достатъчно мека, започнете да разточвате пастата на четириъгълник малко по-голям от 20х30 см. Препоръчително е да използвате силиконова точилка (не дървена) или стъклена бутилка за разточването. Помагайте си с ръце при разтягането на шоколадовата маса. Когато достигне желания размер изберете по-гладката страна и я сложете с лице надолу. Подравнете един от късите краища на четириъгълника с нож.
Нанесете 1/4 от останалия ганаш върху повърхността на тортата, след това сложете тортата намазаната страна надолу върху разточената шоколадова маса на разстояние около 3-4 см. от подравнения край. Нанесете останалия ганаш върху трите видими страни на кейка. С помощта на силиконовата подложка обвийте шоколадовото покритие около тортата, като притискате плътно, за да го прикрепите здраво по стените. Изрежете подаващото се шоколадово покритие, така че да се оформи равна повърхност. Сложете тортата с отрязаната част надолу върху дъска за рязане и охладете поне за час.
Когато тортата е стегнала, използвайте голям нож, за да отрежете краищата, така че да се види шахматния мотив на тортата. Ако желаете с тъпия край на ножа може да оформите някакъв мотив върху шоколадовата глазура. Нарежете го на парчета и поднесете.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft