 
                
            
	За тортата:
	7 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
	3 жълтъка
	455 гр. пудра захар
	94 гр. брашно
	1 с.л. лимонов сок
	1/8 ч.л. сол
	За глазурата:
	227 гр. горчиво-сладък шоколад (с около 60% какао)
	226 гр. масло
	1 ч.л. ванилия
	3 големи жълтъка
	2 с.л. пудра захар
	За карамела:
	1/2 чаша кристална захар
	1 с.л. вода
	 
	За тортата:
	Покрийте с намазнена и набрашнена хартия за печене 8 кръгли тавички (форми) с диаметър 20 см. или 7 форми с диаметър 22-23 см.
	Загрейте фурната на 220 градуса.
	Разбийте 10-те жълтъка на висока степен на миксера за няколко минути, докато побелеят и станат лимонови на цвят. Намалете скоростта, добавете постепенно захарта и увеличете отново скоростта, продължавайки да разбивате, докато свърши захарта, а сместа стане гъста и лъскава.
	Отново намалете скоростта и добавете постепенно брашното, след това върнете на висока скорост и разбивайте 5 минути. Добавете лимоновия сок и разбийте още няколко секунди.
	В отделна чиста и суха купа разбийте белтъците до твърд сняг.
	Сложете няколко супени лъжици от белтъците в жълтъчния крем, за да го разредите. След това добавете останалите белтъци на 3 порции, докато сместа стане гладка (използвайте тел за разбиване).
	Разделете сместа на 7 или 8 части в зависимост от размера на формата и ги прехвърлете в предварително приготвените форми, като заглаждате добре повърхността. Ако не разполагате с такова количество форми, изпечете блатовете на порции, като след всяко ползване на формата я покривайте с намазнена и набрашнена хартия за печене. Изпечете всеки блат за около 5 минути в загрятата фурна.
	Не слагайте изпечените блатове един върху друг, за да не се залепят, или използвайте хартия за печене между блатовете.
	За глазурата:
	Разтопете шоколада до гладка смес. Оставете го да се охлади на стайна температура. В купата на миксера разбийте маслото до мека и гладка смес. Добавете ванилията и 3 жълтъка. Прибавете захарта и охладения шоколад, като разбивате добре, докато се смесят напълно.
	Намажете тънък слой от глазурата върху всеки блат, като оставите един ненамазан.
	Покрийте цялата торта с шоколадовата глазура и оставете в хладилника, докато приготвяте карамеления слой.
	За карамеления слой:
	Сложете неизползвания блат върху хартия за печене. Нарежете го на 8 резена и ги разделете малко. Междувременно сложете захарта и водата в малък дълбок съд на висока температура, докато захарта се разтопи и стане кехлибарена. Веднага дръпнете от огъня и излейте карамела върху нарязания блат. Оставете карамела да стегне, преди да разрежете с остър нож, следвайки очертанията на блата и подравнявайки ръбчетата, ако е необходимо.
	Подредете резените върху готовата торта.
	 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








