Торта Добуш с шоколад и карамел

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Торта Добуш с шоколад и карамел
Торта Добуш с шоколад и карамел
admin
Добавена от: admin
25820
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тортата:
7 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
3 жълтъка
455 гр. пудра захар
94 гр. брашно
1 с.л. лимонов сок
1/8 ч.л. сол
За глазурата:
227 гр. горчиво-сладък шоколад (с около 60% какао)
226 гр. масло
1 ч.л. ванилия
3 големи жълтъка
2 с.л. пудра захар
За карамела:
1/2 чаша кристална захар
1 с.л. вода
 

За тортата:
Покрийте с намазнена и набрашнена хартия за печене 8 кръгли тавички (форми) с диаметър 20 см. или 7 форми с диаметър 22-23 см.
Загрейте фурната на 220 градуса.
Разбийте 10-те жълтъка на висока степен на миксера за няколко минути, докато побелеят и станат лимонови на цвят. Намалете скоростта, добавете постепенно захарта и увеличете отново скоростта, продължавайки да разбивате, докато свърши захарта, а сместа стане гъста и лъскава.
Отново намалете скоростта и добавете постепенно брашното, след това върнете на висока скорост и разбивайте 5 минути. Добавете лимоновия сок и разбийте още няколко секунди.
В отделна чиста и суха купа разбийте белтъците до твърд сняг.
Сложете няколко супени лъжици от белтъците в жълтъчния крем, за да го разредите. След това добавете останалите белтъци на 3 порции, докато сместа стане гладка (използвайте тел за разбиване).
Разделете сместа на 7 или 8 части в зависимост от размера на формата и ги прехвърлете в предварително приготвените форми, като заглаждате добре повърхността. Ако не разполагате с такова количество форми, изпечете блатовете на порции, като след всяко ползване на формата я покривайте с намазнена и набрашнена хартия за печене. Изпечете всеки блат за около 5 минути в загрятата фурна.
Не слагайте изпечените блатове един върху друг, за да не се залепят, или използвайте хартия за печене между блатовете.
За глазурата:
Разтопете шоколада до гладка смес. Оставете го да се охлади на стайна температура. В купата на миксера разбийте маслото до мека и гладка смес. Добавете ванилията и 3 жълтъка. Прибавете захарта и охладения шоколад, като разбивате добре, докато се смесят напълно.
Намажете тънък слой от глазурата върху всеки блат, като оставите един ненамазан.
Покрийте цялата торта с шоколадовата глазура и оставете в хладилника, докато приготвяте карамеления слой.
За карамеления слой:
Сложете неизползвания блат върху хартия за печене. Нарежете го на 8 резена и ги разделете малко. Междувременно сложете захарта и водата в малък дълбок съд на висока температура, докато захарта се разтопи и стане кехлибарена. Веднага дръпнете от огъня и излейте карамела върху нарязания блат. Оставете карамела да стегне, преди да разрежете с остър нож, следвайки очертанията на блата и подравнявайки ръбчетата, ако е необходимо.
Подредете резените върху готовата торта.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft