Торта Медовик

вход през zajenata.bg
Торта Медовик
admin
Добавена от: admin
9487
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Тесто:
2 супени лъжици с връх мед
1 чаена лъжичка сода
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици вода
2 яйца
малко сол
2,5 чаени чаши брашно
100-200 гр. брашно за разточване
Крем:
800 мл. заквасена сметана (колкото повече, толкова по-добре)
1 чаена чаша захар
2-3 супени лъжици сладко по желание - сливи, вишни или горски плодове

1 чаша = 200 мл.

1. Две супени лъжици мед се поставят в тенджера с дебело дъно и се оставят да заврат с бъркане. 
2. Прибавя се лъжичката сода, захарта, двете супени лъжици вода и малко сол и се разбърква. Сместа се вари при непрекъснато разбъркване на умерен огън, докато стане наситено тъмно оранжева, като карамел, но да остане течна. 
3. Сваля се от огъня и се добавя маслото. Оставя се да се охлади малко, а през това време се разбиват добре двете яйца. 
4. След около 10 минути яйцата се добавят във вече охладената медена смес и се бърка енергично, за да не се сварят от още топлата медена маса. Веднага след това се добавя и брашното. Добре се разбърква с лъжица, покрива се с капак или фолио и се оставя да почине малко - един час, а може и за два. Тестото е лепкаво, но след като изстине, става малко по-гъсто. 
5. Разделя се на 8 части, които се разточват много тънко върху хартия за печене. Горната част непрекъснато наръсва с брашно, докато стане почти прозрачен блат. Така се разточват всички кори и се пекат на 200 градуса за 5-6 минути. Трябва да се наблюдават постоянно, защото бързо може да загорят. 
6. С чиния с диаметър 20 см. се изрязват готовите кори, а остатъците остават за украса на тортата и се поставят да се сушат в още топлата фурна. Корите се отделят от хартията. 
7. Приготвя се крем от сметаната и захарта. Достатъчно е само да се разбъркат с лъжица, докато се разтопи захарта. 
8. На дъното на тортена форма се поставят 2 супени лъжици от сметаната и тогава се поставя първият блат. На всяка кора се поставят по 3 пълни супени лъжици от крема. Малко от нея може да се разбърка със сладкарска сметана или плодове от сладко, и да се постави в средата на тортата. 
9. Когато се намаже и последният блат, всички остатъци се натрошават ситно на ръка или с пасатор. С малка част от тях се поръсва обилно тортата отгоре, а останалите се смесват с 1-2 супени лъжици от останалия крем. С тези трохи се облепва цялата торта отстрани. 
Тортата трябва да престои поне една нощ в хладилника - казват, че колкото повече престоява, толкова по-вкусна става. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft