Торта парфе с ягоди и орехи

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Торта парфе с ягоди и орехи
Торта парфе с ягоди и орехи
admin
Добавена от: admin
66772
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 готов тънък блат за торта
400 г заквасена сметана
1 яйце
1 с.л. желатин
250 г пудра захар
150 гр. кристална захар
200 г пресни ягоди
150 г смлени орехи

Заквасената сметана се слага в дълбока купа. Добавя се 200г пудра захар. Разбива се с миксер до сгъстяване. От ягодите се оставят няколко цели за украса. Останалите се нарязват на парчета и се слагат в метална купа или по-дълбок тиган. Желатинът се слага да се разтвори в купичка с хладка вода. Яйцето се измива и се чуква в стъклен буркан, като се отделя жълтъкът в чашка. Добавя се 50г пудра захар. Разбива се с лъжица. В тенджерка се налива вода и се поставя на загрят котлон. Като се затопли водата, отгоре се слага чашката. С лъжичка се бърка яйченият крем до сгъстяване, след което съдът се оттегля. Белтъкът се разбива на сняг. В купата с разбитата сметана се добавят разтвореният желатин, белтъкът и жълтъкът. Разбърква се внимателно с дървена шпатула до получаване на еднородна смес. Накрая се добавя по-голямата част от смлените орехи и отново се разбърква. На дъното на кръгла тортена форма със закопчаващ се пръстен се слага кръглият блат. Отгоре се разпределя сметановият крем. Парфето се слага във фризер или хладилна камера за 4- 5 часа да стегне. Когато е готово, се изважда. Поръсват се със захарта. През това време наръсените със захар ягоди се слагат на котлона и се варят при непрекъснато бъркане, докато се получи гъстичък сос. Оставя се да изстине напълно, след което с него се залива готовото парфе (откопчано от пръстена на формата). Отгоре в средата се се подреждат нарязани цели ягоди и се наръсва с останалите смлени орехи. Готовата торта се оставя в хладилник до поднасянето.
По желание може да приготвите мини-тортички, като използвате малки кръгли форми с пръстен: изрежете от блата няколко кръга с диаметър, равен на този на формичките, след което процедирайте по същия начин с всяко кръгче блат.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft