Фугас (провансалско хлебче с билки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Фугас (провансалско хлебче с билки)
Фугас (провансалско хлебче с билки)
admin
Добавена от: admin
8002
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 1/2 чаши топла вода
1 1/2 ч.л. суха мая
4 чаши брашно
2 с.л. сушен микс от подправки (провансалски - риган, мащерка, розмарин и пр.)
2 ч.л. сол
5 с.л. зехтин

В голяма купа поръсете маята върху топлата вода. Оставете така за минута, след което разбъркайте. Изчакайте, докато маята шупне - около 10 минути. Добавете 1 чаша брашно, подправките, солта и 3 с.л. зехтин и объркайте. Добавете останалите 3 чаши брашно - по половин чаша, като разбърквате добре след всяка, докато се оформи тесто. Омесете го върху леко набрашнен плот, докато стане гладко и еластично.
Намазнете голяма купа с останалите 2 с.л. зехтин и сложете вътре тестото, като го оваляте, за да се покрие от мазнината. Покрийте купата с кърпа и оставете да втасва, докато тестото удвои обема си.
Загрейте фурната на 220 градуса. Леко намазнете две тавички или покрийте с хартия за печене.
Сложете тестото върху леко набрашнен плот, сплескайте го и разделете на 2 равни части. Разточете едната на овална кора с дължина около 25-30 см. Прехвърлете го в приготвената тавичка. Направете голям разрез по дължина в центъра на овала, като оставяте около 2 см. от тестото откъм върха и долната част неразрязани. Направете странични диагонални разрези от двете страни на централния, като оставяте около 2 см. неразрязан бордюр от двете страни. С ръце разширете разрезите. Повторете с другата половина от тестото.
Покрийте всяко приготвено глебче с влажна кърпа и оставете да бухне - около 20 минути.
Сложете 1/2 чаша лед в малък съд за печене. Поставете тавичките в загрятата фурна, а съда с леда - на най-долрата решетка на фурната. Затворете веднага вратичката на фурната.
Печете, докато хлебчетата станат златисти на повърхността и хрупкави - около 15 минути. Завъртете и обърнете тавичките след около 7 минути.
Оставете готовите хлебчета да изстинат върху кухненска решетка.  

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft