Чудно тесто за питки и хлебчета - коричката е хрупкава, а сърцевината - пухкава и въздушна

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Чудно тесто за питки и хлебчета - коричката е хрупкава, а сърцевината - пухкава и въздушна
Чудно тесто за питки и хлебчета - коричката е хрупкава, а сърцевината - пухкава и въздушна
admin
Добавена от: admin
18250
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

700-800 гр. брашно
400 мл хладка вода
20 гр. прясна мая или 7 гр. суха
50 мл олио
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица сол
3 супени лъжици кисело мляко
За намазване:
1-2 супени лъжици кисело мляко
1 супена лъжица олио

Закваска:
 В съда, в който ще месите, разбийте киселото мляко и го разбъркайте с хладката вода. Добавете маята, 5-6 супени лъжици от премереното брашно, захарта. Разбъркайте до гладка смес, покрийте с кърпа или капак и оставете около 15 минути, за да се активира маята. 
След като маята шупне, в нея добавете половината от олиото и добре разбъркайте, а след това бавно добавяйте от брашното, в което вече сте смесили солта, и започнете да месите. Не добавяйте брашното наведнъж. В зависимост от брашното количеството му варира с около 50 гр. повече или по-малко. Замесете тесто и в самия край добавете останалата част от олиото и измесете. Трябва да получите доста меко тесто, което не залепва за ръцете. Покрийте и оставете да втасва толкова дълго, колкото е необходимо, за да утрои обема си. 

чудно тесто

чудно тесто 1
Втасалото тесто разделете на 16 части, омесете ги на хубави топки и ги поставяйте в тавичка, предварително намазнена или покрита с хартия за печене и леко поръсена със сол. След като сте оформили и наредили хлебчетата в тавата, оставете ги отново да втасат добре. 

чудно тесто 2
Втасалите хлебчета намажете добре с разбитото кисело мляко, а след това - с олио. Поръсете ги с малко едра сол. Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 - 45 мин. 

чудно тесто 3
Извадете изпечените питки от тавата да се охлаждат на решетка или дървена дъска, но не покривайте с нищо - в това е магията на хрупкавата кора. 

чудно тесто 4
Забележка:
Коричката е хрупкава, тестото е порьозно и меко, хлебчетата са идеални дори и само с шарена сол. Ако ги покриете с кърпа след изваждането от фурната, кората ще омекне. Преценете сами как ги предпочитате. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft