Болка в гърдите? Без паника - ето 11-те най-чести причини и кога болката наистина е знак за тревога:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Женско здраве
Болка в гърдите? Без паника - ето 11-те най-чести причини и кога болката наистина е знак за тревога:
6742
Болка в гърдите? Без паника - ето 11-те най-чести причини и кога болката наистина е знак за тревога:

Д-р Натали Бълок, акушер-гинеколог в Mercy Medical Group в Елк Гроув, Калифорния, отбелязва, че болката в гърдите е много честа и рядко е симптом на рак на гърдата. Ако обаче забележите зачервяване, подуване и треска, това е признак на инфекция (особено при кърмещи жени) и трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро, пише Cosmopolitan.

Ако нямате такива симптоми, ето някои често срещани причини, поради които гърдите могат да ви болят .

1. Настъпващ цикъл

 Една от най-честите причини за болка в гърдите са хормоналните колебания една седмица преди началото на менструацията. Цикличната болка, свързана с менструацията, се счита за нормална и обикновено засяга двете гърди, докато нецикличната болка засяга само една гърда.

2.

Имате възпалително образувание

Поради различните възпалителни процеси в гърдите могат да се образуват кисти - натрупване на течност в така наречените "торбички". Много често кистите се бъркат с онкологични заболявания, тъй като симптомите са малко сходни, но всъщност кистите са доброкачествени тумори и могат да бъдат излекувани доста лесно.

преглед гърди

3. Вие сте на хормонална заместителна терапия

Ако приемате хормонална заместителна терапия за лечение на симптомите на менопаузата или промяна на пола, това може да причини болка в гърдите.

4. Пиете противозачатъчни хапчета

Използването на противозачатъчни хапчета също може да увеличи болката в гърдите. Ако болката се увеличи, тогава. най-вероятно е необходимо да се замени лекарството.

5. Тренирате твърде много

Твърде интензивното трениране на горната част на тялото може да повлияе на мускулите на гръдната стена, които са под гърдите ви. За да оправите това, носете поддържащ спортен сутиен при упражнения.

болка гърди

6. Гърдите ви напрягат мускулите

Големите гърди разпъват поддържащите връзки, причинявайки болка в шията, гърба и раменете. За да избегнете това, носете поддържащ спортен сутиен!

7. Вашият сутиен е с грешен размер

Това се случва по-често, отколкото си мислите! Измерете себе си и се уверете, че носите сутиен с правилния размер, който не прищипва гърдите ви.

8. Често носите тежко

Носенето на тежки чанти или раница може да причини болка в ребрата или гръдната стена - които могат да бъдат объркани с болка в гърдите.

9. Имате заседнала работа или лоша стойка

Лошата стойка и заседналата работа могат да причинят напрежение и болка в гърдите. Опитайте се да стоите изправени, не се подпирайте и дръжте гърба в изправено положение. Може би си струва да смените и стола.

болка в областта на гърдите

10. Вие сте бременна

Колебанията в естрогена и прогестерона, които подготвят гърдите за производство на мляко, могат да причинят чувствителност на гърдите. Това може да започне още две седмици след зачеването.

11. Имате стенокардия

Болката в гърдите може да се локализира само от едната страна. Особено е необходимо да се обърне внимание, ако болката се е появила отляво. Често заболявания на сърдечно-съдовата система, като ангина пекторис (стенокардия, гръдна жаба) или инфаркт, могат да се крият под формата на такъв вид болка. Тези болки най-често са придружени от натиск и парещ ефект.

Както виждате, много причини не представляват заплаха, но във всеки случай - болка в гърдите е причина за незабавно посещение на лекар.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft