600 гр. аспержи
	200 гр. прошуто или бекон на тънки резени
	5-6 пера зелен лук
	1-2 с.л. настърган пармезан
	сол
	черен пипер
	За соса:
	200 гр. кисело мляко
	50 мл. зехтин
	2-3 скилидки чесън
	сол
	черен пипер
	Аспержите се почистват с картофобелачка и се подрязват на около 1 см в основата. Слагат се за 3-4 мин. във вряща подсолена вода. Отцеждат се.
	Събират се на снопчета по три и се увиват с резен прошуто.
	Перата лук се потопяват за 30 сек. във вряща вода и с тях се връзват снопчетата.
	Аспержите се запичат на грил или в загрят грил-тиган по 1 мин. от всяка страна.
	За соса: Чесънът се счуква със солта, налива се зехтинът и се добавя киселото мляко и подправките. Хомогенизира се добре до гладък сос.
	Снопчетата аспержи се сервират със соса. 

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








