Великденски курабии
	8 бр. яйца
	500 г захар (2 ч.ч.)
	500 г разтопена мас (2 ч.ч.)
	30 г амонячна сода (3 пакетчета)   3-4 с.л. кисело мляко
	3-4 ванилии (по 0.2 г)
	около 1.750 кг брашно - за меко тесто
	щипка сол
	За декорация:
	зърна от кориандър по желание
	кристална захар
	2-3 бр. жълтъци
	Яйцата се разбиват добре със захарта. Внимателно се добавя разтопената и леко охладена мас, като биенето продължава. Амонячната сода се разтваря в киселото мляко и когато шупне се добавя към сместа. Брашното се пресява 2 пъти и постепенно се добавя към тестото, заедно с ванилията. Омесва се меко тесто. Разделя се на 3 топки и се прибира в хладилник да отлежи около 30 минути.
	Взема се първата топка и се разточва с точилка на кора с дебелина около 2-3 мм. С помощта на формички се изрязват зайчета, пиленца, агънца. Нареждат се в ненамазана тава. Отгоре се намазват с разбитите жълтъци с 1 с.л. вода и обилно се поръсват със захар. По желание се слагат зрънца от кориандър за очички. Пекат се в умерена фурна. 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







