Великденски сладки с масло и кисело мляко
	125 г масло
	125 г мас
	1 ч.ч. непълна олио
	1 ч.ч. пудра захар
	1 ч.ч. изцедено кисело мляко
	1 бр. яйце
	1 ч.л. амонячна сода
	кората и сокът от един лимон
	700 г брашно
	За гарниране:
	сладко по избор
	орехи
	бадеми и белтък
	пудра захар
Маслото и маста разбивате със захарта, прибавяте 1 бр. жълтък и олиото на тънка струйка, без да спирате да разбивате. Добавяте киселото мляко със содата и сокът и кората на лимона. Прибавя се брашното, колкото поеме за меко тесто. Разделяте го на три топки. Първата разточвате с дебелина 0.5 см, режете на квадратчета, слагате в средата сладко по избор и навивате пурички. От втората топка правите малки топчета, в средата слагате парченце орех. Овалвате ги в смлени орехи. А от третата топка тесто направете топчетета колкото орех. Издължете ги за да станат продълговати, потопете ги в белтък и оваляйте в нарязани бадеми. Пекат се на умерена температура - 180 С до бледо розово. Топли поръсете с пудра захар.


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







