Великденско цвете
	За тестото:
	1 ч.ч. прясно мляко
	2 бр. яйца
	50 мл олио
	50 г масло
	3/4 ч.ч. захар
	щипка сол
	4-5 ч.ч. брашно
	40 г мая
	За пълнежа:
	50-70 г стафиди
	30 г захаросани кори или плодове
	1/4 ч.ч. захар
	1 ч.л. ванилена захар
	2 с.л. масло (за намазване на тестото)
	1 ч.л. канела (по желание)
	За портокаловата глазура:
	2 с.л. пудра захар
	1-2 ч.л. портокалов сок
	 
	Брашното се пресява 3 пъти.
	Закваска: В 1 ч.ч. топло мляко (с температура 35-37 С) се разтварят маята, 1 ч.л. захар и постепенно толкова брашно, че да се получи тесто с консистенция като за палачинки. Закваската се поръсва леко с брашно, покрива се с кърпа и се оставя на топло (закваската се счита, че е готова, когато тя достигне максимално надигане, след това започне да спада и на повърхността се появят гънки).
	В отделна купа се смесват яйцата със захарта и солта. Маслото се разтопява и след това се изстудява до стайна температура. В готовата закваска се добавя яйчената смес, постепенно се прибавя останалото брашно и хубаво се смесват. Накрая се добавя изстиналото разтопено масло и се замесва тесто, като се посипва по малко брашно, докато тестото не престане да лепне по ръцете. Меси се не по-малко от 20 минути. След това се слага в съд, покрива се с кърпа и се поставя на топло място за час и половина - два, докато удвои обема си. Готовото тесто трябва да бъде еластично. Не трябва да полепва по ръцете и леко да се отделя от стената на съда. Стафидите предварително се измиват и се изсушават. Захаросаните кори (плодове) се нарязват (ако са големи). Маслото се разтопява и се охлажда. Готовото тесто се разточва на кора с дебелина 0.5 см. Намазва се с 2 с.л. масло. Отгоре равномерно се разпределят стафидите, захаросаните кори, поръсва се със захар, смесена с ванилената захар (по желание може да се поръси с канела). Тестото се навива на руло, като пълнежът остава вътре. Внимателно се пренася в намаслена тава и се навива на кръг. Краят на рулото леко се намазва с яйчен белтък, съединява се и хубаво се защипва. С помощта на ножица се правят малки нарези по цялата окръжност на рулото (до към средата му). Пече се в предварително загрята фурна на 190-200 С, около 20-25 минути. Ако рулото силно се зачерви, а питата още не е готова, се покрива с фолио и продължава да се пече до готовност. Готовата пита се изважда от фурната, завива в чиста кърпа и се оставя за 10-15 минути. След това се полива с портокаловата глазура и се украсява със стафиди, орехи и захаросани кори (плодове).
	Портокалова глазура: В пресятата пудра захар постепенно, на малки порции, се добавя портокаловият сок и внимателно се разбърква до получаването на еднородна, не много течна маса. Поставя се в малък целофанов плик, отрязва се малък ъгъл и се нанася върху рулото. Докато глазурата още не е застинала, се поръсва със стафидите, орехите или захаросаните кори (плодове). 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







