Отлична рецепта за домашно сирене само с 2 съставки, без мая и наистина бързо за приготвяне. Имате всичко необходимо у дома, просто остава да запретнете ръкави и да отделите малко време - заслужава си! Ето рецептата за вкусно и лесно домашно сирене без мая :
.jpg)
Домашно сирене без мая
Продукти:
2 литра мляко с по-висок процент масленост
60 мл оцет
Сол и евентуално черен пипер на вкус
Ако обичате по-солено сирене, добавете още сол, а ако не сте сигурни, можете да я добавите към суроватката по-късно.
Приготвяне:
Налейте млякото в тенджерата. Не използвайте мляко с дълъг срок на годност, идеално е да използвате възможно най-прясното мляко.
.png)
Посолете и разбъркайте добре.
.png)
Загрейте млякото при непрекъснато бъркане.
Млякото не трябва да кипи - когато се появят мехурчета, изключете котлона.
.png)
Добавете оцет и разбъркайте - ще видите как се отделя суроватка.
.png)
.png)
Сега пригответе цедка и я покрийте с марля .
.png)
Изсипете съдържанието на тенджерата и изцедете колкото е възможно повече течност - завъртете здраво марлята и изстискайте течността с помощта лъжица.
.png)
Увийте стегнато и оставете в хладилник за поне 1 час.
След това може да опитате. :-)
.png)
Да ви е сладко!














