Вредни ли са подсладителите

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Вредни ли са подсладителите
8898

Подсладителите са вещества, използвани като хранителна добавка за заместител на захарта . Нарочена като една от „ белите отрови ”, с течение на времето индустрията измисля алтернатива на продукта от захарно цвекло и захарна тръстика. Най-актуалните подсладители са захароза, фруктоза, глюкоза, малтоза, лактоза, глицерин, захарин, цикламат, аспартам, ацесулфам, ксилитол, сорбитол, манитол, изомалтитол, лактитол, хидриран глюкозен сироп, глюкозо-фруктозен сироп и др.

Най-общо, всички подсладители могат да бъдат разделени на две групи: натурални и синтетични . За натурални се считат фруктоза, сорбит, ксилит. Те се усвояват от организма изцяло и подобно на обикновената захар осигуряват на човека енергия. Здравословната вреда върху човешкия организъм е минимална, но за сметка на това те са много калорично.

Синтетичните подсладители са захарин , цикламат , аспартам , калиев ацесулфам, сукразит. Те нямат почти никаква енергийна стойност и не се усвояват. Най-често и масово използваните подсладители са захарозата, глюкозата, фруктозата, лактозата. Познати са около 1 700 природни и синтетични подсладители. Някои от тях са смеси от вещества. Когато обаче споменем подсладител, в съзнанието ни най-често изплуват 2 вещества - захаринът - Е954 и аспартамът - E951 .

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft