Гигантски патладжанени сарми с ароматна плънка и пикантно сосче

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Гигантски патладжанени сарми с ароматна плънка и пикантно сосче
Гигантски патладжанени сарми с ароматна плънка и пикантно сосче
admin
Добавена от: admin
14356
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 голям или 2 малки патладжана (сини домати)
300 гр. мляно месо (телешко, свинско, пуешко, смес)
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
щипка естрагон, но не е необходимо
сол
черен пипер
1 супена лъжица ракия
слънчогледово олио

Сос:
500 мл доматено пюре или нарязани домати
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз (или малко нарязани листа от кориандър)
сол
черен пипер
няколко листа пресен босилек
зехтин/олио

Измийте патладжаните, изсушете ги и отрежете края на стеблото (кожата не се бели). Нарежете ги на тънки филийки с дебелина 3-4 мм (от 1 голям патладжан се получават около 12 филийки), посолете ги и ги оставете да си пуснат горчивия сок. След това ги изплакнете и подсушете с домакинска хартия.

Всяка филия патладжан намазнете леко и запържете в предварително загрят тефлонов тиган на умерен огън от двете страни, докато стане златисто-кафява и омекне. Извадете ги върху чиния и покрийте с капак.

Ако използвате червено месо (говеждо или телешко), то се смила в машина.

Бяло месо (пилешко или пуешко филе) може да се смеле или накълца ситно.

Нарежете ситно лука и го запържете в малко олио, колкото да се за зачерви. Охладете го.

В купа смесете каймата, лука, заедно с олиото от пърженето, ситно нарязаните чесън и магданоз, сол и черен пипер на вкус, ракията и малко естрагон (по желание).

Поставете по малко от плънката на широкия край на всяка патладжанена филийка и навийте на сарми (рулца).

На дъното на огнеупорен или керамичен съд за печене сложете няколко супени лъжици доматен сос и подредете отгоре патладжанените сарми с ръба надолу.

патладжанени сарми

Залейте ги с останалата част от соса, поръсете с накъсан босилек, покрийте с фолио и печете във фурна, предварително загрята до 180 "C, 40-45 минути.

патладжанени сарми 1

За соса:

В загрятото олио/зехтин запържете ситно нарязания лук. Добавете доматите, нарязаните чесън и магданоз, сол и черен пипер на вкус, и задушете за 10 минути на слаб огън.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft