Диети и ястия с ориз

вход през zajenata.bg
37613

Оризът е една от най-полезните зърнени култури, но за съжаление здравословните й качества все още са недооценени. Тази храна е изключително богата на сложни въглехидрати, които са основен енергиен източник за организма.

Освен това е с много нисък гликемичен индекс, което означава, че бавно отделя енергия в тялото и човек остава сит по-дълго.

В зависимост от разликите в зърната, видовете ориз са: късозърнест, среднозърнест и дългозърнест. Оризовото зърно има няколко пласта външни обвивки, които са богати на витамини и минерали.

Според степента и методите на отстраняването им се различават няколко типа ориз: кафяв (пълнозърнест), кафяв напарен, бял, бял напарен, бял полиран и бързосваряващ се бял.

Най-полезен е пълнозърнестият ориз, тъй като от него се премахва само люспата и по този начин хранителните му качества се запазват максимално. Белият ориз подлежи на значителна преработка, при която се губят витамините и минералите от състава му.

Оризът (но приготвен без сол) в комбинация с пресни плодове и зеленчуци прочиства организма, засища и е лек за консумация. Отличава се с високи хранителни качества – 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини, а те са основните енергийни двигатели на организма. Това е главната и причина оризът да е толкова подходящ за активно спортуващите.
Дълголетие с ориз

Заблуда е, че съдържащото се в него нишесте води до натрупване на подкожни мазнини. Както вече споменахме, кафявият ориз е най-полезен. Той е естествен източник на фибри, на витамини от групата В и минерали. Освен това е с много нисък гликемичен индекс, т.е. абсорбира се бавно и не води до покачване на нивото на кръвната захар.

В 100 грама пълнозърнест ориз се съдържат 362 ккал, 3 г мазнини, 8 г белтъчини и 76 г въглехидрати. Единственият му недостатък в сравнение с белия е далеч по-бавното приготвяне. За да омекне напълно, са необходими поне 45-50 минути.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Съвети отслабване"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft