Д-р Емилова съветва какво да закусваме, за да сме здрави и да отслабваме

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Д-р Емилова съветва какво да закусваме, за да сме здрави и да отслабваме
513206
Източник: 24chasa.bg
Д-р Емилова съветва какво да закусваме, за да сме здрави и да отслабваме

Д-р Людмила Емилова : Горещ поддръжник съм на закуската, но...само ако тя е от плодове, прясно изцеден фреш - от плодове или зеленчуци, билков чай с мед или вода. Вече 21 г., след срещата ми с Лидия Ковачева, винаги започвам деня си с чаена чаша хладка вода.

Преди това вземам 1 малка лъжичка лактобацилус булгарикус, а час по-късно пия билков чай с мед.

Около 10 часа идва редът на прясно изцеден сок или на плодове, поръсени с 1 супена лъжица току-що смляно ленено семе. Това е закуската, която през всички години, откакто съществува медицинският ни център, препоръчваме на пациентите, включително и на децата над 1-годишна възраст. Резултатите са отлични и цялата статистика от наблюденията на екипа ни на повече от 42 000 души от цял свят доказва здравословните ползи.

Защо точно изброените храни са най-подходящи за закуска? Физиологията на организма е приспособена да отделя енергия за изчистване, след като е приключил процесът на храносмилане. Естественият цикъл на чистенето започва в 4 часа, след приключване на храносмилателния, и продължава до 12 часа.

И ако ставайки сутрин, се нахраним обилно с хляб, майонеза, масло, филета, кашкавал, яйца, банички и други подобни, чистенето веднага спира и цялата ни енергия се насочва към смилане на храната. Така неизхвърлените токсини остават в тялото ни и се трупат в мазнините, разположени подкожно, в органите и около тях. Закусвайки по този начин месеци и години наред, се превръщаме в храносмилателна индустриална единица вместо в здрав и творящ човек. Ако сме грижовни родители, вместо да гоним малчугана с лъжица по стаите, ще го оставим на естествените нагласи. Децата с охота закусват с плодове или пресни сокове, а на другата храна се мръщят и я приемат като наложено от възрастните наказание.

Ще се върна няколко години назад, когато у нас се поде инициатива за кифла и топло мляко в училище. Съмнителното качество на тази задължителна закуска имаше бързи ефекти. Но не че учениците бяха нахранени, а че започнаха да боледуват повече. Много пациенти ни се обаждаха, че децата им са станали податливи на сезонните вируси вместо по-здрави. Докато са хапвали сутрин плодове, спазвайки в семействата си нашата програма, те са били устойчиви и бодри. Злополучната комбинация от кифла с мляко е нанесла обаче неизбежните вреди.

Бранителите на клишето "обилна закуска, обед от 3 блюда и месце на вечеря" изтъкват сред аргументите си, че закуската с плодове е скъпа и бедният ни сънародник не може да си я позволи. Истината е, че здравето няма цена, но и най-елементарна сметка показва, че няколко ябълки или моркова няма да разбият семейния бюджет.

Резултатите от световни научни изследвания оборват мита "Закуската изяж сам, обеда раздели с приятел, а вечерята дай на врага", като доказват, че обилната закуска не ускорява метаболизма, не регулира нивото на кръвната захар и всъщност увеличава чувството за глад през деня. Така човек поема повече храна и неизбежно увеличава килограмите.

И най-важното! Сутрешното хранене нарушава добрата концентрация. Всеки работещ човек знае, че след обилна закуска е сънлив, уморен и непълноценен. Същото се случва и с децата в училище, и със студентите. Ако искаме да сме енергични и с ясна мисъл през целия ден, да се заредим с обилна закуска, но... само от плодове и положителни емоции.

Дай твоята оценка:
4 от 17 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft