Ето ги страничните ефекти на ваксината срещу COVID-19:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ето ги страничните ефекти на ваксината срещу COVID-19:
13207
Източник: Bulgaria On Air
Ето ги страничните ефекти на ваксината срещу COVID-19:

Както знаем, всяка ваксина (и всяко лекарство в частност) има странични ефекти - някои по-осезаеми, други - незабележими. В момента цял свят тръпне в очакване на действаща ваксина срещу коронавируса , а надпреварата между различни фармацевтични компании е огромна.

Ето какво казаха учените по въпроса със страничните ефекти на ваксината срещу коронавируса:

Всяка ваксина срещу Ковид-19  може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота. Това съобщава "Нюзуик" с позоваване на данните на Американската медицинска асоциация, съобщава "Лента.ру".

Учените споделят, че последиците от ваксинацията могат да бъдат неприятни, но се налага да се направят няколко инжекции, за да се формира пълноценен имунитет. Предполага се, че ваксините "Moderna" и "Pfizer" са до 95% ефективни при осигуряване на имунитет срещу SARS-CoV-2.

При опити с ваксината "Moderna" единственият често срещан "тежък" страничен ефект след първата доза е болка в мястото на инжектиране, която се наблюдава при 2,7% от пациентите.

След втората доза най-честата сериозна нежелана реакция е умората, която се наблюдава при 9,7% от участниците. Мускулната болка е изпитвана от 8,9%, а системната болка – 5,2%, пише БГНЕС.

Към момента няма яснота относно безопасността на ваксината "Pfizer", но "BioNTech" твърди, че рискове за здравето на практика няма. Предварително беше показано, че най-честите нежелани реакции са умора и главоболие, които се наблюдават при по-малко от 4% от участниците след втората доза.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft