Ефикасно лечение на плантарен фасциит

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Ефикасно лечение на плантарен фасциит
1819
Ефикасно лечение на плантарен фасциит

Плантарният фасциит е възпаление на плантарната фасция, плоско сухожилие, опънато в основата на крака, от петата до основата на пръстите.

Преди няколко десетилетия плантарният фасциит се считаше за (и се лекуваше) като хронично възпаление, но в момента има тенденция да се подходи към него като комплекс от дегенеративни промени - възпалението е само едно от тях.

Плантарната фасция играе решаваща роля за оптималното разпределение на телесното тегло в краката.

Когато тази структура в крака ви се възпалява, тя не само прави болезнена всяка стъпка, но като цяло влошава физиката на начина, по който ходите, бягате и дори стоите, като по този начин допринася за по-бързото изчерпване на тялото ви.

Като цяло, плантарният фасциит е изключително разпространено заболяване: някои изследвания потвърждават, че при около 1 на 10 души заболяването се развива през целия живот.

Няма консенсус относно причините за плантарния фасциит. Това състояние представлява няколко различни промени в сухожилието на плантара и не всички от тях са възпалителни.

Здравата невъзпалителна плантарна фасция действа като амортисьор.

Ако се приложи прекалено много сила или налягане или продължително време, фасцията може да се спука, да стане твърда и да спре ефективно абсорбиращите удари.

Това възпаление може след това да се разпространи в костите и околните съединителни тъкани: това е най-честото мнение за причините за плантарния фасциит.

Въпреки това, в много случаи, причината за плантарния фасциит не е очевидна.

Въпреки че не знаем точната и универсална причина за плантарния фасциит, през годините са потвърдени няколко фактора.

Спорт с голямо въздействие: прекалено напрежението в крака е сериозен рисков фактор за всички видове наранявания и състояния на краката, затова плантарният фасциит е толкова често срещан при спортистите. Танцьорите също са изложени на риск, особено балетните танцьори, тъй като много от техните танцови позиции са доста напрегнати за плантарната фасция.

Наднормено тегло: наднорменото тегло е друг начин за претоварване на краката: колкото по-голямо е телесното тегло, толкова по-голям е рискът от развитие на плантарен фасциит. Загуба на тегло в много случаи намалява тежестта на симптомите на плантарен фасциит.

Прекомерна изправена позиция. Някои професии имат по-висок риск от развитие на плантарен фасциит, тъй като те прекарват по-голямата част от времето си. Например, говорим за фризьори, хирурзи, всички, които прекарват часове наред и ден след ден. 

Проблеми с позата и походката. Проблеми с гърба, като сколиоза или дори малка разлика в дължината на краката, са някои други фактори, допринасящи за развитието на плантарния фасциит. Те водят до неравномерно разпределение на телесното тегло между краката, което увеличава вероятността единият крак да страда от плантарен фасциит.

Плоски стъпала: Плоските стъпала са друг независим рисков фактор за плантарния фасциит, тъй като това състояние прави краката неспособни да абсорбират и разпределят шока от ходенето, което означава, че те са по-склонни да страдат от наранявания на плантарната фасция. Десетилетия по-късно кумулативните щети могат да доведат до плантарен фасциит.

Наранявания: Уврежданията на петата и / или пръстите на краката също могат да увеличат риска от развитие на плантарен фасциит, тъй като това е мястото, където фасцията се свързва. 

Възпалителни състояния. Местните възпалителни процеси, като ревматоиден артрит или подагра, могат в крайна сметка да повредят плантарната фасция и по този начин да предизвикат плантарен фасциит.

Пол и възраст. Според статистиката, жените са по-склонни да заболеят от плантарен фасциит, а възрастта след 40 години е друг рисков фактор (вероятно поради възрастови промени в сухожилията).

Като цяло, основният симптом на плантарния фасциит е острата болка, често описвана като пронизваща болка. В много случаи това е единственият симптом на плантарния фасциит и винаги следва последователен модел:

Още по-лошо след останалите. Например, тези, които страдат от плантарен фасциит, изпитват остър пристъп на болка по време на първите стъпки сутрин или веднага след дълго изкачване след заседание.

След първоначалната серия, 10-15 минути ходене обикновено прави болката по-лека. 

В 70% от случаите болката е едностранна (в единия крак).

В редки случаи болката може да бъде придружена от подуване, изтръпване или изтръпване в стъпалото, но това е рядкост и трябва да се разглежда отделно, тъй като това може да означава увреждане на местните нерви.

Обичайното лечение на плантарния фасциит може да се различава в зависимост от факторите и тежестта на проблема. По принцип това включва следното:

Стречинг упражнения за укрепване на тъканите

Нестероидни противовъзпалителни средства, използвани локално под формата на различни мазила, кремове и гелове или инжектирани директно в крака (при тежки случаи) 

Друг препоръчителен подход е дълбокият масаж на тъканите или самомасаж, но трябва да се подхожда внимателно, така че да не се прекалява стимулират възпалената тъкан.

Когато нищо не помогне и ситуацията продължава да се влошава, фасцията се отстранява хирургично, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на възпалението и продължаващото страдание

Повечето от информацията в интернет за плантарния фасциит е повторение на същите лекарства, много от които може да не са работили за вас. Общопрактикуващите лекари не са готови да лекуват плантарния фасциит и често прибягват до назначаването на противовъзпалителни или аналгетични лекарства.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft