Завъртете тази майсторска пита за празника и близките ви ще изгубят ума и дума!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Завъртете тази майсторска пита за празника и близките ви ще изгубят ума и дума!
Завъртете тази майсторска пита за празника и близките ви ще изгубят ума и дума!
admin
Добавена от: admin
15450
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

800 гр. брашно
200 мл прясно мляко
2 яйца
6 супени лъжици олио
6 супени лъжици кисело мляко
1 прясна мая
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар
За намазване:
100 гр. масло/маргарин
400 гр. извара (сирене)
1 жълтък

Разбъркайте маята, млякото, захарта и малко брашно, и ги оставете настрана десетина минути. 
Прибавете и другите съставки и измесете меко тесто. Не добавяйте много брашно, може тестото да ви изглежда лепкаво, но така трябва да бъде. Оставете го покрито около един час, хубаво да втаса. 
Разделете на 4 части. 
За плънката разбийте маслото/маргарина с изварата и белтъка. Разделете на три части. 
Всяко парче тесто разточете на правоъгълна кора с дебелина около 1 см. Намажете кората с една трета от плънката. Повторете с останалото тесто и подредете корите една върху друга. Последната, четвърта, не мажете.

майсторска пита 
Сега с ръце натиснете тестото и го разтеглете, така че размерът на кората да се увеличи малко повече от двойно. 
Разрежете кората на 4 части (на 4 ленти). 
Намажете тавичка (32см) с маргарин. 
Всяка лента от тестото усучете, започвайки от средата, на едната посока, а другата половина - на другата посока (като фитил). След това завийте свободно на охлювче и го поставете в средата на тавата. Другите ленти усучете по същия начин и ги редете около първата. Оставете погачата да втаса, така че да напълни тавата. 

майсторска пита 1

майсторска пита 2
Отгоре я намажете се с жълтъка, който е останал от яйцето, като прибавите 1 супена лъжица мляко. 

майсторска пита 3
Печете погачата на 180 градуса, а след като леко се зачерви, покрийте с фолио, за да не изгори. Общото време за печене е около 45 минути.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft