Защо е полезно да ходим боси?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Защо е полезно да ходим боси?
8828
Защо е полезно да ходим боси?

Днешният човек почти напълно се е лишил от един пряк досег с природата- ходенето с боси крака . Освен, че е много приятно, то е и изключително полезно за нашето здраве .

ползата да ходим боси


Установено е че в кожата на стъпалата има значително по-голямо количество рецепторни нервни окончания за усещането на студено и топло в сравнение с останалата кожа.Също така, кожата на стъпалото има тясна рефлекторна връзка с лигавицата на дихателните пътища .

Това обуславя закаляващия ефект на ходенето с боси крака .

Именно поради голямото количество на терморецепторите, намиращи се в кожата на стъпалата, преохлаждането им при незакалени хора води много често до простудни заболявания . При охлаждане на краката температурата на лигавицата на дихателните пътища рефлекторно се понижава и се появяват хрема , кашлица , хрипове . Охлаждането на лигавицата пък води до активиране на попадналите там микроорганизми, които предизвикват възпалителни заболявания .

Разбира се, закаляването чрез ходенето с боси крака трябва да се прави постепенно и системно. Само по този начин организмът ще изгради своите защитни и саморегулиращи функции за съпротива срещу вредните действия на външната среда .

 плоскостъпие 


Ходенето бос увеличава силата на някои мускули в долната част на тялото, особено на ходилата, краката и бедрата. Малките мускулчета, разположени в тези области, не се разтягат правилно, когато носим обувки. Ходенето бос освобождава напрежението от тези мускули, причинени от обувките и ги прави по-силни и по-пъргави. Това не само подобрява координацията между различните мускули, но също така предотвратява наранявания по време на движение, като ходене или тичане. Нещо повече, предпазва от деформация на стъпалото - често,особено при неудобни обувки и високи токове, се получава надлъжно или напречно плоскостъпие .

 Според специалистите, ходенето с боси крака има положителен ефект върху цялостната позиция на тялото. Редовното носене на обувки често води до слабо развити мускули на краката. Това оказва неблагоприятно въздействие върху цялата поза и може да предизвика проблеми с гърба. Но пък ходенето бос подсилва тези мускули, като ги прави по-гъвкави. Ако имате контузия в гърба, а след това походите малко бос, ще се възстановите много по-бързо.

Особено е полезно и препоръчително да ходите боси, ако страдате от разширени вени , тъй като, се подобрява циркулацията на кръвта в краката. Също така, премахва умората, тонизира и активизира организма .

 ходенето бос е полезно за децата 

Продължителното носене на обувки може да доведе до появата на гъбички. Влажната тъкан, която преобладава във вътрешността на обувките, способства за растежа на гъбичките , които след това атакуват краката и ноктите. Този вид гъбични инфекции могат да бъдат предотвратени, ако се ходи бос, за да могат краката да дишат свободно.

Ходенето бос се препоръчва не само за възрастните, но дори и за децата, защото може да доведе до ползи в дългосрочен план. Ако бебета и малките деца ходят боси по-често, това им осигурява правилно изправяне на пръстите на краката. По този начин шансовете за развитие на деформации на краката като например плоскостъпие в бъдеще намаляват.

И така ходенето с боси крака е мощен природосъобразен фактор за закаляване, тонизиране и активизиране на всички жизнени функции , за отмора и успокоение, за предпазване от плоскостъпие и деформации на стъпалата, за гъвкава и правилна походка и стойка.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft