Кихнята ни беше супер малка, но само с няколко трика успяхме да я направим визиуално двойно по- голяма (снимки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Кихнята ни беше супер малка, но само с няколко трика успяхме да я направим визиуално двойно по- голяма (снимки)
2609

Малки кухни с размери 4 квадратни метра са често срещани и доста голям проблем за повечето жени. Всяка домакиня иска да твори по голям начин, а не да се чувства като в затворническа килия! Добрата новина е, че дори и на скромните 4 квадра можете да поставите всичко необходимо, основното е да планирате всеки етап от подредбата: от преустройство до избор на полилей.

Редакционният ни колектив ви е подготвил ръководство за дизайна на изключително малка кухня. В тази статия ще намерите смели идеи, изпитани решения и повече от 20 вдъхновяващи примера за завършен интериор .

 

Цветни решения за малка кухня

За да разширите визуално кухнята, проектирайте я в следните цветове: бледо сиво, бежово или кремаво. За супер ефект залагайте на бяло: това ще добави светлина, визуално ще повдигне таваните и ще разшири стените. В допълнение, масивен кухненски плот няма да изглежда толкова обемно.

Не се притеснявайте: обикновеният интериор няма да направи болнична стая от кухнята ви. Ако вземете нежния цвят на черупката на яйцата или млякото като основен нюанс, както и комбинирате интересни текстури и материали, това ще се окаже уютно и жизнено.

Добавете чифт тъмни или цветни акценти, за да изгладите усещането за стерилност. Например, с черен плот с бели шкафове, пространството ще стане по-дълбоко и обемно.

 

Зониране и преустройство

4 квадрата могат да бъдат разширени за сметка на съседна стая: коридор, хол или балкон

Комбинирайки кухнята с хола , можете да си купите голяма маса за хранене и да направите зона за хранене на границата на двете стаи. Вярно е, че това преустройство има минус: всяко готвене и пържене ще разпръсне аромати в цялата къща. Не можете да минете без хубав абсорбатор

 

Вижте колко красиво можете да преработите студио, като комбинирате кухнята с хола.

План на апартаментите преди и след преустройство

Важно е да запомните: всяко преустройство трябва да бъде съгласувано с дизайнер

 

Ремонт и декорация на малка кухня

Ето някои малки, но полезни промени, които можете да приложите, когато подреждате малка кухня:

Според правилата  е необходимо да съобразите вратата в кухнята- тя може да бъде както плъзгаща, така и сгъваема.

Ако кухнята ви е комбинирате с коридор или хол, откажете панти на вратата : те заемат свободно място. В крайни случаи можете да пренаредите пантите така, че вратата да се отвори навън.

Поставете на перваза на кухнята прозорец . Тя може да бъде интегрирана в кухнята или дори превърната в бар плот. За да направите това, настройте прозореца на едно ниво и монтирайте плота.

Как да украсите стените и да подредите пода?

Не слагайте на пода дълги широки дъски - всичко това изяжда свободно пространство. По-добре сложете паркет, ламинат или плочките по диагонал . 

Най-добре е стените да са обикновени. Те красиво, практично и визуално разширява кухненския бокс. Но тапетът с голям ярък печат, напротив, ще стесни стаята.

За да не подравните извитите стени и визуално да изгладите неравностите им, залепете релефен тапет, можете да го боядисате. Тясната кухня ще стане визуално по-широка поради зигзагите и хоризонталните линии. Те могат да се прилагат ръчно с помощта на лепенка.

В кухня с ниски тавани (2,5–2,6 м) можете да украсите 1-2 стени с тапети с вертикален шаблон - ивици или ромби.

Украсете една от стените със стенописи, изобразяващи път в далечината или всяка друга картина с перспектива, вашата кухня ще се разшири. В същото време е важно останалите стени да завършите до минимум.

Големите огледала на цялата стена ще помогнат да заблудите възприятието - те са в състояние да трансформират 4 квадрата в цели 8! И ако инсталирате огледала пред прозореца, стаята ще стане по-светла.

оборудване

За малка кухня - компактна и функционална техника. Важно е устройствата да са вградени: така интериорът ще изглежда по-лек и по-непрецизен.

За двойки е подходяща тясна миялна машина с ширина 35-40 см. За семейство от 3-4 души можете да закупите малко по-широка - 45 см.

Печка с 3 котлона е подходяща за семейства. За 1-2 души ще бъде достатъчна плот с два 

Тесният хладилник ще бъде просторен поради височината си.

Изгодно решение са мини фурните, които могат да работят като микровълнови фурни.

 

Кухненски комплект

Комплектът в малката кухня може да бъде подреден линейно, L-образна и, ако се опитате усилено, дори U-образна.

С линейна подредба хладилникът може да бъде преместен на друга стена, а системата за съхранение може да бъде допълнена с малък кухненски шкаф или подвижен рафт.

Кухня с форма на Г ще заеме повече място, но ще побере повече работни повърхности и шкафове.

Можете да спестите място с интегрирания перваз на прозореца.

За да освободите прохода към кухнята, трябва да стесните или отрежете страничната част на шкафовете близо до вратата.

Кухнята няма да изглежда толкова претрупана, ако оставите една от стените без висящи шкафове.

Използвайте височината на кухненския бокс, като проектирате шкафове до тавана . На най-високо ниво можете да съхранявате неща, които рядко използвате.

Подобно чекмедже в основата е също задължително за съхранение на всякакви неща

Ако изведете хладилника в коридора, ще има повече място за кухненски мебели и група за хранене. Това не е много удобно, но понякога е просто необходимо.

 

Кухнята с U-образно оформление е най -удобна, но прекалено обемиста.

Можете също така да замените зоната за хранене с бар плот, направен въз основа на перваза на прозореца.

Така че проходът между страните на буквата P да бъде най-малко 90 см, можете да вградите перваза на прозореца в шкаф. В този случай 1-2 странични стени трябва да бъдат стеснени и направени скосени в ъглите.

Подреждането на зоната за хранене

Когато избирате мебели за хранене за кухня с площ от 4 квадратни метра даваме предпочитание на малки маси и компактни столове.

Оптималната маса е правоъгълна, квадратна, разтегаема, сгъваема или с шарнирни крила.

За да спестите място, е подходяща сгъваема маса или бар, включително тези, направени на базата на перваза на прозореца.

Столовете трябва да са функционални и леки. Подходящи са сгъваеми столове, табуретки или поликарбонатни столове. 

украса

Не се увличайте от декорирането на кухненския бокс, за да не създадете усещане за претрупване. Можете да се ограничите до саксии за цветя, стенни часовници и чинийки, ваза с плодове на масата или кутия за бонбони. Обърнете внимание и на избора на текстил и набор от чинии . Те трябва да се комбинират с интериора със стил и цвят.

Прозорецът трябва да бъде украсен с лаконични модели завеси или : завеси от кафе, ролетни или римски завеси, щори или меки къси завеси. Ако прозорците на кухнята са обърнати на север, по-добре е напълно да се откажете от завесите: те ще отнемат и вече оскъдната дневна светлина.

 

осветление

Малко пространство изисква няколко източника на светлина . Вместо една светлина на тавана, използвайте 2-3 стенни лунички или вградени прожектори. Полилеят е най-добре да бъде окачен директно над масата. Мебелното осветление също е изключително важно

Както можете да видите, визуално уголемяване на малко пространство не е толкова трудно. Използвайте тези съвети и подредете вашата мечтана кухня. Споделете и с нас вашите лични спасителни мерки за разширяване на кухненския бокс. Чакам вашите коментари!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft