Когато Кирил Аспарухов и Невена Коканова отишли при Ванга, тя направила нещо изумително

вход през zajenata.bg
За Жената
Звезди
Когато Кирил Аспарухов и Невена Коканова отишли при Ванга, тя направила нещо изумително
7118
Когато Кирил Аспарухов и Невена Коканова отишли при Ванга, тя направила нещо изумително

Кирил Аспарухов, най-известният варненски и национален, шоумен навърши 70 години. Накратко биографията му изглежда така: Роден е в Петрич – перлата на българския Юг, шлифован в Долината на голямата химия – Девня, където 18 години е проектант и главен специалист направление „Култура”.

Строителен инженер по образование, поет по душа, журналист и телевизионен водещ по неизбежност, танцьор по темперамент, шоумен по необходимост – това е той.

Някои твърдят, че съм се родил късно, други – много рано, за да бъда такава енциклопедична личност, казва юбилярът:

- Господин Аспарухов, 40 години сте в шоубизнеса, кога за първи път излязохте на сцената?

- На четири години, в родния ми град Петрич рецитирах „Вяра”, качен на столче. Странното е, че нямах идея какво значи „Вяра” и какви са посланията на Вапцаров. А и майка не ми обясни защо ме е накарала да науча точно това стихотворение.

Доста време бях конферансие на всички програми града, по-късно в Благовград изкарах първата в България школа за модерни танци. Учиха ни да играем валс, танго хали-гали, и-ха-ха, джинка пиринка, всичко измислено срещу рокендрала, туиста и „Бийтълс”, които вече бяха много популярни. От дете съм закърмен и с македонския фолклор.

- Защо решихте да учите за строителен инженер, а не актьорско майсторство във ВИТИЗ?

- Пренебрегнах мечтата си да стана артист, за да не отида в казармата. Завърших ИСИ. Станах инженер- геодезист, въпреки че исках архитектура. Не пропусках лекция, за да докажа, че не съм тъп. Вечерите ми обаче, бяха ангажирани с театър, кино, концерти. Не пропусках нищо, което става в зала 20 на Софийския университет. Станах танцьор в представителна състав на Студенския културен дом. Бяхме сто души, гъмжило. Около мен се разхождаха момчета и момичета с дънки и самочувствие, но аз имах висока танцова култура и ме уважаваха. Бях един от първите трима, които са демострирали спортни танци на сцената на модна къща „Лада”.

- Как започна инженерната ви кариера?

- Влюбен във Варна, дойдох тук. Започнах работа на маигстрала „Хемус” в отсечката от Варна до Девня. Бях последният, който направи проверката и подписа протоколите за годността на асфалта на Аспарухов мост. Извършвах анализа, Тодор Живков чакаше, за да пререже лентата, а под моста проектантите стояха в една лодка, докато отгоре минаваха бронетранспортьори и танкове, за да се види дали съоражението ще издържи. Беше страшно. После отидох в Девня. 18 години бях проектант в Азотно-торовия завод, за да получа варнеско жителство. Винаги съм гледал съвестно на работата си.

- Как тогава попаднахте в културата?

- Докато бях в Девня организирах срещи на трудовите колективи със златното поколение български артисти. Кралското войнство на театъра е идвало в Девня: Невена Коканова, Искра Радева, Йосиф Сърчаджиев. Това бяха събития, но ме уволниха, защото не можело инженер да бъде главен специалист направление „Култура” в общината.

- Вие сте от Петрич, какво знаехте за Ванга като малък?

- Само легенди, които чувах от майка си. Баща ми, като началник на „Паспортния отдел” в МВР, получил задача да монтира звънец под масата й, а тя да съобщава, когато попадне на криминално проявен или чуе нещо неприятно за властта. Ванга обаче, го изгонила.

- А вие били ли сте при нея?

- Колкото пъти майка ми е ходила заради роднини, тя все й е казвала: „Кирчо голям човек ще стане, ще се изучи. Не се притеснявай за него”. Нищо повече. Веднйж обаче, отивам, влизам в двора, притварям прозореца, тя пред иконата се моли:

- Лельо Ванге, викам.

- Кой си ти?

- Кирчо Аспарухов...

- Махай се оттук, разкарай се.

Изгони ме, така й не можах да вляза. Като ме съкратиха от Девня, се върнах в Петрич да правя Културно-информационен център. Реших първият гост да бъде Невена Коканова с пиесата „Последните 13 дни на Цар Борис”. Като знаех, че е близка с Ванга, решихме да идем, да ни благослови. Влязохме. Аз мълча, а Невена тайно включи една малко касетофонче, като го скри под голямата фруктиера с пуканки. Говорихме дълго, но когато проверихме записа се оказа, че няма нищо. Тишина. Останахме с пръст в устата. Това те изпълва със страх.

- Имате и поетична книга посветена на Невена Коканова...

- Казва се „Кестенов бряг” и е с нейни илюстрации. Реших да я подаря на пророчицата, без да съобразя, че тя, като незрящ човек, не може да чете. Чакам на Рупите, тя седи отвън и пие чай. Поднасям книгата, а тя ми казва: „Убави работи праиш, но скоро ке си бегаш”. Така и стана. След година отново се върнах във Варна.

- Разкажете за Невена Коканова?

- Когато я поканих да гостува в Девня я попитах какво трябва да й осигурим. „Нищо”, отвърна, аз идвам на бригадирски начела. Тоест без заплащане. Качих я на последния етаж на административната сграда и тя погледна отгоре комбината. После й показах банкнотата от 5 лв, на която бе изобразена Долината на голямата химия и стар содов завод. След като направи сравнение с това, което вижда, голямата актриса написа в книгата за впечатления „На колене пред Девня”. После неочаквано ми каза: „Когато решиш да се ожениш, ще ти стана кръстница.” Така и стана. Но веднъж се случи нещо твърде неприятно…

- Ще кажете ли какво?

- На едно от гостуванията с Коста Цонев в „Кошарите” на Златни пясъци, Невена дойде с брошка, наследена по някакви пътища от Цар Борис. Вдигнаха ги да играят хоро, брошката изчезна и не можа да се намери. Сигнализирахме МВР, написахме във вестника, че се търси скъпо бижу, но напразно.

- Съжалявате ли за нещо?

- Опреличават ме с актьора Коста Карагеоргиев. Може би, ако бях завършил ВИТИЗ, щях да играя в „На всеки километър”. Не стана. Но за сметка на това мнозина още мислят, че Аспарухов мост е кръстен на мен.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft