леща - 350 гр. (кафява или зелена)
	лук - 1 голяма глава.
	бекон - 200 гр.
	моркови - 2 бр.
	чесън - 4 скилидки
	целина - 1 стрък
	консервирани домати - 300 гр.
	риган - 1 с.л.
	дафинов лист - 1 бр.
	чубрица - 1 ч.л.
	сол
	черен пипер
	люта чушка - 1 бр. по желание
	олио - може и зехтин 
Почистената леща се слага в дълбок съд, покрива се с вода и се оставя да ври 5 минути. Изсипва се в гевгир да се изцеди.
В тенджера се загрява олиото и се запържват лука, нарязан на малки филийки, нарязания на ситни кубчета бекон и половината счукан чесън в продължение на около 5 минути.
Добавя се още олио и се прибавят останалия чесън, нарязаните на тънки кръгчета моркови, целината, доматите, ригана, лещата, 1 литър вода и останалите подправки.
Съдът се захлупва и се оставя да ври на бавен огън до сваряване на лещата.
Лещата се сервира по желание с хлебни крутони, изпържени или запечени на фурна с малко масло и шарена сол.

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








