Стара, но златна! Такава е рецептата, която ви предлагаме да опитате днес. Тя бе любима на всички домакини от западната ни съседка от времето на бивша Югославия и си остава фаворит №1 в тази част на балканския полуостров.
Юго-торта
Продукти:
Блат:
- 5 яйца
- 5 супени лъжици брашно
- 250 мл прясно мляко
- 150 мл олио
- 2 супени лъжици какао
- 5 супени лъжици захар
- половин пакетче бакпулвер
Крем:
- 4 пакетчета сметана за разбиване + мляко за разбиването (според инструкциите на опаковката)
- 4 опаковки заквасена сметана
- 2 чаши захар
- 400 г смлени бисквити по ваш избор
- 1 опаковка течна сметана
- шоколад за украса
Приготвяне:
Отделете жълтъците от белтъците и ги разбийте отделно.
Добавете захарта към белтъците и брашното към жълтъците.
Към жълтъците добавете млякото, олиото, какаото и половин пакетче бакпулвер.
Смесете жълтата и белтъците заедно и прехвърлете всичко в тава за печене, след което изпечете в умерена фурна до суха клечка.
Снимка: YouTube
Докато тестото се пече, разбийте крема.
Залейте изпечения блат с няколко лъжици мляко.
Снимка: YouTube
Разбийте сметаната според инструкциите на опаковката и добавете към нея заквасената сметана и захарта. Добавете натрошените бисквити.
Снимка: YouTube
С получения крем намажете обилно блата във формата и загладете.
Снимка: YouTube
Приберете в хладилник за няколко часа, докато кремът стегне.
Снимка: YouTube
Разбийте течната сметана до твърди връхчета и с нея намажете охладената торта, след което украсете с настърган шоколад.
Снимка: YouTube
Приберете отново в хладилник до сервирането.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube