Намалявате риска от рак на дебелото черво до незначителен със спазването на 8 правила

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Намалявате риска от рак на дебелото черво до незначителен със спазването на 8 правила
2402
Намалявате риска от рак на дебелото черво до незначителен със спазването на 8 правила

Ракът на дебелото черво не получава същото внимание като някои видове рак с висок профил, но би трябвало. Например, това е третият най-често срещан рак в

Съединените щати, където 140 000 души се диагностицират всяка година.

И над милион мъже и жени живеят с медицинска история. Но има добра новина: ракът на дебелото черво може да бъде предотвратен. Седемдесет и пет процента от всички случаи биха могли да бъдат избегнати, ако бяхме направили това!

8 начина да се предотврати рак на дебелото черво

Започнете с един или два и постепенно добавете останалото. Това е за вашето здраве и трябва да вземете контрол.

1. Прегледайте се.

Редовно се тествайте за рак на дебелото черво - това е най-добрият начин да започнете лечението навреме. Благодарение на тези тестове можете да откриете рака в ранен стадий, когато той стане още по-лечим.

Също така може да помогне за предотвратяване на това заболяване. Защото ако това е така, тогава той открива ненормален растеж на дебелото черво, наречен полипи, който потенциално може да се превърнат в рак.

Има редица ефективни скринингови тестове за рак на дебелото черво. Препоръчва се следното. Ако се намери нещо подозрително на изпита, обикновено се нуждаете от втора колоноскопия.

Колоноскопия

Цялата дължина на вътрешната страна на дебелото черво се изследва с помощта на малка гъвкава тръба с камера. Ще ви трябва някой, който да ви придружава на този тест. Ако по време на този тест и изследване се открият полипи или други подозрителни лезии, те могат да бъдат отстранени по време на теста. На всеки 7 години се правят тези изследвания.

Гъвкава сигмоидоскопия

Подобно на колоноскопията, само този тест използва малка гъвкава тръба, която изследва долната част на дебелото черво (сигмоидно дебело черво). Честота: на всеки пет години.

Виртуална колоноскопия

Този тест е вид компютърна томография, която ни дава точно триизмерно изображение на вътрешността на дебелото черво. По време на теста се поставя малка тръба в ректума за леко надуване на дебелото черво с въздух. Отнема само няколко минути, за да направите сканиране. Колко често: на всеки пет години.

Фекален тест

тест (FOBT) / Фекален имунохимичен тест (FIT) Това е тест, който търси кръв в изпражненията, тъй като може да е признак на рак. Това е бързо и лесно да се направи, защото се състои от самостоятелно извличане на малки проби от изпражненията ви, които след това изпращате в лабораторията за анализ. Честотата на този тест се препоръчва да се прави всяка година.

2. Поддържайте здравословно тегло

Освен тютюнопушенето, нищо друго не увеличава риска от рак като наднормено тегло. Има поне 11 вида рак, които вече са свързани със затлъстяване и наддаване на тегло, включително рак на дебелото черво. Ако сте натрупали тегло, първата цел е да спрете да наддавате на тегло и да започнете постепенно да намалявате теглото до нормалното за вашия ръст. Този ще ви донесе ползи за здравето.

3. Не пушете, ако искате да предотвратите рак на дебелото черво.

Почти няма нужда да казвате това, но не пушете - това е най-доброто нещо, което можете да направите за здравето си. В допълнение към увеличаването на риска от сериозни заболявания като сърдечни заболявания, инсулт и емфизем, тютюнопушенето е основна причина за поне 14 различни видове рак, включително рак на дебелото черво. Ако пушите, отказването от тютюнопушенето има реални ползи, които започват скоро след последната ви цигара. Разговорът с вашия лекар може да удвои шансовете ви за успех.

4. Да бъдем физически активни

Редовната активност намалява риска от много сериозни заболявания, включително рак на дебелото черво и осигурява добър психически тласък. Всяка физическа активност е по-добра от нищо. Полезно е да се стремите към умерена активност за около 30 минути всеки ден. Изберете нещата, които харесвате, като бърза разходка, колоездене, танци или градинарство.

5. Пийте само умерено, ако пиете алкохол.

Алкохолът е странно нещо, що се отнася до здравето. Добре е за сърцето в умерена степен, но може да увеличи риска от рак на дебелото черво и други ракови заболявания дори при ниски нива.

И какво означава това? Ако пиете умерено (до една напитка на ден за жени, две питиета на ден за мъже), вероятно нямате причина да спрете да пиете. Ако обаче не пиете, нямате причина да започвате. Любителите на алкохола трябва да се опитат определено да го намалят.

6. Ограничете консумацията на червено месо, особено на преработено месо.

Яденето на твърде много червено месо увеличава риска от рак на дебелото черво. А преработените меса като бекон, колбаси и др., Допълнително увеличават риска от рак на дебелото черво. Опитайте се да ядете не повече от три порции седмично. По-малко е още по-добре!

7. Консумирайте достатъчно калций и витамин D

Има категорични доказателства, че консумацията на достатъчно калций и витамин D може да помогне за предпазване от рак на дебелото черво.
Някои препоръчват тестове за дефицит на витамин D, особено тези, които имат по-висок риск от ниски нива. Особено тези, които живеят на северни места, възрастните хора, хора с наднормено тегло и хора с тъмна кожа.

8. Увеличете приема на фолати 

Фолатите, които са показани в многобройни проучвания, намаляват риска от рак на дебелото черво. Избягвайте мегадози от синтетични витамини, просто яжте храни, богати на този витамин.

Други важни рискови фактори за рак на дебелото черво

Въпреки че ракът на дебелото черво е много предотвратим, има редица важни рискови фактори, които хората не могат да контролират. Като знаете кои от тях се отнасят, ще ви помогне да разберете риска и да предприемете стъпки за неговото намаляване. Ако смятате, че сте изложени на висок риск, консултирайте се с

Вашия лекар или медицинско лице.

Това може да увеличи риска от рак на дебелото черво:

Старост, особено 60 или повече години.

Фамилна анамнеза за рак на дебелото черво.

Възпалителната болест на червата
Ако сте високи (1,76 метра или по-високи за жените; 1,85 метра или по-високи за мъжете).

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft