Напитките, които незабавно свалят кръвното налягане без страничните ефекти, причинени от лекарства.

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Напитките, които незабавно свалят кръвното налягане без страничните ефекти, причинени от лекарства.
2700
Напитките, които незабавно свалят кръвното налягане без страничните ефекти, причинени от лекарства.

Когато кръвното налягане не се проверява, това може да доведе до усложнения като сърдечни заболявания и инсулт.

Една от първите ви защитни линии срещу високо кръвно налягане (хипертония) е вашата диета. Приемането на диета, подходяща за кръвното налягане, може да помогне да го поддържате в здравословни граници без странични ефекти, причинени от лекарства.

1. Доматен сок

Нарастващите данни сочат, че пиенето на една чаша доматен сок на ден може да подобри здравето на сърцето.

В проучване от 2019 г.

японски изследователи оценяват ефектите от пиенето на средно една чаша доматен сок на ден сред участниците с рискови фактори за сърдечни заболявания.

Те стигнаха до заключението, че доматеният сок подобрява както систолното, така и диастолното кръвно налягане , както и LDL холестерола . 

За да избегнете излишния натрий, който може да има обратен ефект върху кръвното налягане, не забравяйте да си купите несолен доматен сок.

2. Сок от цвекло

Тези цветни, нискокалорични зеленчуци не само съдържат множество полезни за здравето витамини, минерали и растителни съединения, но те също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Проучване от 2016 г.  установи, че сокът както от сурово, така и от варено цвекло подобрява кръвното налягане. Въпреки това, сокът от сурово цвекло има по-голямо влияние върху кръвното налягане.

Цвеклото е богато на хранителни нитрати, съединение, за което е известно, че има понижаващи кръвното налягане ефекти. 

3. Сок от сини сливи

Отдавна е известно, че сокът от сини сливи помага за облекчаване на запека. Но една от по-малко известните ползи за здравето от сок от сини сливи е, че той също понижава кръвното налягане.

Този ефект е докладван през 2010 г.   Изследователите сравняват три групи: една група яде три сини сливи на ден, втора група яде шест сини сливи на ден, а трета група не яде никакви сини сливи.

Изследователите съобщават за значително намаляване на кръвното налягане сред хората, които ядат единична доза от три сини сливи на ден. Хората, които ядат по шест сини сливи на ден, изпитват допълнително намаляване на систолното кръвно налягане.

Освен това е установено, че дозите от три и шест сини сливи също понижават LDL холестерола.

За да се възползвате от тези ефекти, изпийте чаша 100-процентов сок от сини сливи 

4. Сок от нар

Нарът не само е богат на хранителни вещества като фолиева киселина и витамин С, но и има мощни противовъзпалителни ефекти. Тогава може да не е изненада, че сокът от нар може да допринесе за здравословна диета.

Контролирани клинични проучвания установиха, че сок от нар може да помогне за понижаване на систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Ефектите върху систолното кръвно налягане не зависят от това колко дълго участниците консумират сок от нар и колко. Изследователите препоръчват доза от най-малко 240 милилитра за намаляване на кръвно налягане.

Ако решите да добавите сок от нар към вашата диета, уверете се, че това е 100-процентов сок без добавена захар.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft