Повелителят на барбекюто – 3 бързи маринати за месце на грил, с които няма как да сгрешите

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Повелителят на барбекюто – 3 бързи маринати за месце на грил, с които няма как да сгрешите
Повелителят на барбекюто – 3 бързи маринати за месце на грил, с които няма как да сгрешите
1583
Повелителят на барбекюто – 3 бързи маринати за месце на грил, с които няма как да сгрешите
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лятото вече е в разгара си и българинът има пълното оправдание да се отдаде на любимото си занимание - приготвянето на вкусно барбекю за семейство и приятели. Колко често, минавайки край нечий старателно окосен двор, усещаме приятната миризма на дървени въглища, примесена с ароматите на месце, което цвърчи на грила? Да, тази картинка може да накара всеки да се размечтае за глътка студена бира и сладки приказки край заредената с наденички скара - какво му трябва на човек?

Вдъхновени от този най-прекрасен сезон, създателите на цветното списание "BILLA Кулинариум" (което е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г.

по данни на Blue Point от януари 2019 г.) ни канят да поемем заедно с тях на едно грил-приключение, което ще ни запознае с някои от най-обичаните световни рецепти за барбекю, както и ще ни издаде редица малки тайни, с които месото на скара да стане неповторимо вкусно. На фокус в изданието са още свежите дарове на лятото - ще откриете апетитни рецепти с праскови, кайсии и чушки, а в светлината на прожекторите в летния брой на списанието е зеленият фасул, представен с цели 3 вкусни предложения. От "BILLA Кулинариум" ценят разнообразието, затова ни приканват да опитаме както оригинални постни специалитети (зеленчукова шарлота, студена супа и лятна пица), така и завладяващи небцето комбинации на тиган от сезонни зеленчуци и сочно месце. При такова пиршество за всички сетива има ли човек, който може да устои?

Билла Кулинариум

Летният брой на "BILLA Кулинариум" може да си закупите във всички магазини от веригата BILLA - ще ви струва само 0,99 лв при покупка с BILLA Card. В него ще откриете талони, с които да ползвате отстъпка при покупката на определени продукти в магазините от веригата!

Ние също приветстваме грил-сезона в цялото му великолепие и за да ви бъдем полезни за пореден път сме ви приготвили 3 изключително лесни и бързи маринати за месо на грил - специално за случаите, когато току-що сте си набавили месото и искате час по-скоро да го метнете на грила, без да чакате онези задължителни 5-6 часа да се маринова. Цялата тайна на тези експресни маринати е в правилно подбраните съставки, които омекотяват месото и същевременно подобряват вкуса му. Да опитаме ли?

3 бързи маринати за месце на грил

Киселинната среда е едно от условията за правилно приготвена марината за месо. В същото време, киселината трябва да действа меко, без да унищожава мускулните влакна, превръщайки месото в подметка. Добрите маринати за печене на месо на скара се приготвят от соев сос, лимонов сок, червен или бял винен оцет и балсамов оцет. Обикновената горчица също омекотява перфектно месото, придавайки му лека сладост и пикантност.

1. Марината с мента и лимон

Вземете няколко добри сочни лимони и изстискайте 4-5 лъжици лимонов сок. Добавете натрошени листа от мента и малко бяло вино. Нарежете ситно глава лук и също я прибавете към марината. Трябва ви още малко чесън на прах или няколко скилидки смлян пресен чесън, както и сушени подправки (риган, риган, босилек, розмарин и др.). И не забравяйте пипер (сладък червен пипер и смлян черен ще подхождат отлично).

Време за мариноване: 1 час

Какво да мариновате в тази смес: пилешко, всички постни меса, агнешки котлети, шишчета от говеждо или агнешко месо.

2. Марината с горчица

За начало нарежете две глави лук, смесете горчицата и соевия сос отделно. Добавете лука и сушени билки към тази смес (градински чай, мащерка, босилек, риган). Всичко се разбърква добре.

Време за мариноване: 1 час

Какво да мариноваме в тази смес: пилешки гърди, свински шишчета, свински пържоли.

3. Марината със соев сос и захар (сладко-кисела)

Смесете лимонов сок и соев сос в равни пропорции. Добавете малко растително масло и една супена лъжица кафява захар - разбъркайте добре, докато захарта напълно се разтвори. Подправете с черен, червен пипер и нарязан чесън.

Време за мариноване: 1 час

Какво да мариноваме в тази смес: ребърца, телешко филе за мини шишчета, свинско и говеждо месо за скара

Общи съвети:

  • приготвяйте маринатите за месо в пластмасови или стъклени съдове, за да се избегнат химични реакции, които не са ни необходими;
  • Най-добре мариновайте месото на хладно място;
  • Най-малко половин час преди готвене месото трябва да се остави на стайна температура, така че да се загрее леко. Това ще осигури равномерно изпичане;
  • Никога не мажете с марината месото, което се пече на скарата. По-добре е да го отцедите веднага от маринатата: в една купа поставете суровото месо, а маринатата използвайте за приготвяне на соса.

Ако нашите предложения са ви харесали, още много съвети и хитринки за вкусно месо на грил ви чакат в летния брой на "BILLA Кулинариум". Ако никога не сте опитвали таратор с маслини и пресен лук, например, то сега е времето да го направите, а рецептата ще откриете в "BILLA Кулинариум", заедно с още свежи идеи. За всички любители на добрата кухня внимание заслужават Facebook-страницата на "BILLA Кулинариум", както и мобилното приложение,  което ще ви изненада с над 300 видео рецепти, включително и авторски рецепти на шеф Виктор Ангелов. Може да го свалите за Андроид от тук и за iPhone от тук.

Билла Кулинариум Юли

А сега е време да запалите грила и да се отдадете на горещи грил-страсти с някоя от прекрасните рецепти в "BILLA Кулинариум"!

Желаем ви щастливо и вкусно лято!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft