По-вкусно от салата: Студена солена торта, кралицата на всяка празнична трапеза! Кремообразна и апетитна

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
По-вкусно от салата: Студена солена торта, кралицата на всяка празнична трапеза! Кремообразна и апетитна
По-вкусно от салата: Студена солена торта, кралицата на всяка празнична трапеза! Кремообразна и...
2301
Източник: За Жената
По-вкусно от салата: Студена солена торта, кралицата на всяка празнична трапеза! Кремообразна и апетитна
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Студена торта, по-вкусна от руска салата – класическо лакомство, с което ще зарадвате гостите и ще ги изненадате приятно с необичайно и много вкусно предястие.

Тази традиционна празнична солена торта, приготвена от зеленчуци, сушени меса и крем от заквасена сметана и майонеза, известна още като „bolo frio de frios“, е истински хит на семейни тържества, рождени дни и неделни обеди.

Нежна, кремообразна, пълна с вкусове на прошуто, сирене, царевица и зеленчуци, и гарнирана с ефирно картофено пюре – това е перфектната комбинация от носталгия и удоволствие, което се топи в устата,. Ето какво ви е необходимо за тази Студена солена торта :

Студена солена торта

Необходими съставки:

За плънката (около 1,4 кг)

  • 250 г прошуто или шунка, ситно настъргани или нарязани
  • 250 г моцарела (или смес от моцарела и сирене)
  • 1 консерва царевица (200–220 г отцедена)
  • 1 консерва грах (200 г отцеден) или замразен грах
  • 1 среден морков, ситно настърган
  • 80–100 г маслини, ситно нарязани
  • 200 г майонеза
  • 200 г заквасена сметана
  • сол и черен пипер на вкус
  • по желание: риган, мента, ситно нарязан лук или зелен лук
  • неразредено
  • препечен хляб по желание

За гарнитурата от картофено пюре:

  • 1 кг картофи, сварени със сол
  • 100 г заквасена сметана
  • 150–200 г майонеза (добавяйте постепенно, докато получите кремообразна консистенция)
  • малко сол на вкус

За украса (по желание):

  • натрошен картофен чипс
  • чери домати
  • маслини
  • листа от магданоз
  • малко настърган морков или прошуто за розички

* Форма за торта, дълга, тясна и висока: 28x7 см.

 *Готовата торта тежи около 2,1–2,2 кг.

Приготвяне:

1.

Първо пригответе картофеното пюре. Сварете обелените картофи в подсолена вода, докато омекнат напълно. Отцедете ги и докато са още топли, ги намачкайте на пюре.

Добавете заквасената сметана и постепенно майонезата, докато получите гладък, но твърд крем, подходящ за намазване. Опитайте и добавете сол, ако е необходимо. Приберете в хладилник да стегне.

2. Сложете настърганото прошуто и моцарелата в голяма купа. Добавете отцедената царевица, граха, настъргания морков и нарязаните маслини. Разбъркайте добре.

3. Добавете 200 г майонеза и 200 г заквасена сметана. Разбъркайте, докато всичко се смеси в гъста, кремообразна смес. Опитайте и подправете със сол (внимавайте - прошутото и сиренето са солени), черен пипер и риган или други подправки, ако желаете.

процедура солена торта

Снимка: Pinterest

Целта е плънката да е много кремообразна и компактна, така че ако е необходимо, добавете още малко майонеза или заквасена сметана.

4. Поставете слой препечен хляб (или обикновен хляб без коричка) на дъното на формата. Намажете го с малко майонеза (по желание). След това добавете дебел слой от плънката.

Повторете: хляб – плънка – хляб – плънка, докато напълните формата почти догоре (оставете 5–6 мм за пюрето). Последният слой трябва да е хляб.

5. Покрийте с прозрачно фолио и охладете в хладилник за поне 6 часа, за предпочитане за една нощ – за да може хлябът да омекне хубаво и вкусовете да се смесят.

6. Преди сервиране обърнете тортата върху подходяща повърхност (както при класическите торти). Внимателно извадете формата.

солена торта

Снимка: Pinterest

7. Разпределете картофеното пюре върху цялата торта – първо отстрани, после отгоре. Направете красиви вълнички или розички.

парче солена торта

Снимка: Pinterest

8. Направете декоративни „гирлянди“ от картофено пюре по краищата на дъното и горната част. След това поръсете с натрошен картофен чипс за допълнителен ефект.

9. Гарнирайте с чери домати, разрязани наполовина, маслини, листа от магданоз и малки розички от прошуто или моркови.

10. Сервирайте добре охладено. Всяко парче разкрива богати пластове вкус и прекрасна текстура.

солена торта разрез

Снимка: Pinterest

Тази торта е истински празник за сетивата – красива за гледане и още по-вкусна за ядене. Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft