По-строга карантина за възрастните хора у нас?

вход през zajenata.bg
За Жената
Инциденти
По-строга карантина за възрастните хора у нас?
2497
Източник: https://trafficnews.bg/
По-строга карантина за възрастните хора у нас?

Ще има ли по- строга карантина за възрастните в България с цел предпазването им? Може би наистина това е най- доброто решение за момента за тях

По-строга карантина за възрастните хора у нас. Този въпрос бе поставен по време на извънредния брифинг днес в Министерски съвет, а причината е, че въпреки че са най-рисковата група, много пенсионери продължават да се се разхождат по улиците напълно необезопасени.

„Ако щабът препоръча по-строга карантина на всички рискови групи, ние ще го спасим”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че това ще означава и по-голяма подкрепа от доброволци и работещите в Социалния патронаж, за да се снабдяват възрастните хора с харни и всичко необходимо.

 

„Във връзка със завръщането от чужбина на големи групи на ромската общност, сме препоръчали и по-активна работа на РЗИ и местната власт в махалите. Да се разяснява що е карантина, как се спазва, какво е коронавирас, как да се предпази човек, как се предава. Моля да не звучи като дискриминация, но ще видите по-голяма активност в ромските общности”, обясни и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че са мобилизирани голям процент от службите и в тази дейност, но не трябва да се забравя, че е възможно да се появят и битови престъпления ,така че не бива да се хвърлят усилия само в една посока. „С някои хора можем да се разберем с едно изречение, с други хора, без да уточняваме от какъв етнос са, се налага повече обяснения”, посочи той.

 

Ген. Мугафчийски коментира и случаи на неспазване на карантина. Като пример даде как жена от Банско излиза и дава интервю на барикадата, което е очевадно неспазване на карантината.

Той съобщи също, че тази нощ има изключителна активност от страна на Министерство на вътрешните работи за проверка на хотелите, установяване броя на туристите, не само в Банско, но какво става в България с чужди граждани.

 

Председателят на Националния оперативен щаб коментира и темата с бързите тестове за коронавирус. „Водещи страни прилагат рестриктивно бързи тестове, тъй като те не вършат работа, дори да тестуваме цялото население. Това води само до паникьосване на населението. Засега можем да се справим с тестуване с PCR тестове. В началото приемахме дори и болни, които не са тежки, но постепенно във времето ще се лишаваме от някои луксове. След 100 броя заболели алгоритъмът ни на работа ще се промени. Не може да се сравнява ситуацията в Италия с толкова болни и тази в България. Тук все още можем да си позволим много луксове. Бързите тестове са обезпокоителни с фалшиво отрицателните резултати – от 10 направени 6 са негативни, а те всъщност са позитивни. Това е доста обезпокоителни. Това ще донесе фалшиво отрицателно спокойстви", допълни той. 

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft