Професионалните пекари се кълнат в този трик: Тестото остава меко с дни благодарение на 2 забравени съставки

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Професионалните пекари се кълнат в този трик: Тестото остава меко с дни благодарение на 2 забравени съставки
Професионалните пекари се кълнат в този трик: Тестото остава меко с дни благодарение на 2...
3028
Професионалните пекари се кълнат в този трик: Тестото остава меко с дни благодарение на 2 забравени съставки
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Професионалните пекари рядко разкриват своите сладкиши, но една стара техника излиза наяве все по-често, защото решава вечната мъка на домашните пекари - как да запазят тестото и сладкиша меки и свежи няколко дни след печене. Оказва се, че тайната не е в скъпите добавки, а в две почти забравени съставки, които някога са били използвани редовно.

Опитни майстори обясняват, че кифличките, гевреците, пръчиците и други видове тесто се втвърдяват най-бързо, когато останат без защита и влага.

Ето защо още във фазата на месене към всеки килограм брашно добавят малко количество царевично нишесте и равна чаена лъжичка обикновен детски грис. Нишестето придава на тестото мекота и ефирна структура, докато грисът абсорбира излишната влага и предотвратява бързото изсъхване. Резултатът е сладкиш, който остава мек дори дни след печене.

Въпреки това, дори най-добрите съставки няма да помогнат, ако се допусне грешка в техниката. Една от най-често срещаните е твърде дългото или твърде грубо месене. Когато тестото се прегрее и глутенът се развие твърде много, вместо меко и гъвкаво, се получава жилаво тесто. Идеалното тесто трябва да е гладко, еластично и леко меко на допир, но не стегнато.

Мазнините играят също толкова важна роля, въпреки че често се пренебрегват. Дори малко количество качествено масло или зехтин обгръща глутена и предпазва тестото от загуба на влага. Ако тази стъпка се пропусне, нито нишестето, нито грисът ще дадат пълния ефект.

Дори след изпичане работата не е завършена. Тестените изделия, оставени на въздух, много бързо губят влага и се втвърдяват, затова пекарите съветват да се намазват с тънък слой масло, докато са още топли, като по този начин се „запечатва“ повърхността. След като изстинат напълно, е най-добре да се съхраняват в херметически затворени контейнери или платнени торбички. Хладилникът, макар и да изглежда практичен, всъщност ускорява втвърдяването на нишестето и затова трябва да се избягва.

Когато всички тези малки трикове се включат в рутината, резултатът е видим - сладкишите остават меки, ароматни и вкусни, сякаш току-що са извадени от фурната.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft