700 г свинско месо за кайма
	1 кг пресни чушки
	150 г ориз
	1 ч.л. сол
	щипка червен пипер
	щипка индийско орехче
	няколко листа пресен риган
	1 червен домат
	1 морков
	2-3 листа пресен босилек
	1 глава кромид лук
	150 г брашно
	1 яйце
	300 мл кисело мляко
Месото се измива и смила в кухненски робот или машинка за мелене на месо. Оризът се накисва в купичка с вода. Лукът се обелва и нарязва на ситно. Каймата се слага в пластмасова купа. Добавя се нарязаният лук, оризът, добре отцеден от водата и морковът, настърган на ренде. Поръсва се сол, червен пипер, индйско орехче, листата риган и босилек, нарязани на ситно. Каймата се омесва много добре, покрива се с прозрачно фолио и се оставя за 10 минути да се овкуси. През това време се измиват чушките и се изтърбушват. На дъното на пръстен гювеч или йенска тавичка се разпределя 1 натърган домат. Пиперките се пълнят с овкусено мляно месо с помощта на малка лъжичка. Готовите чушки се топват в брашно и се подреждат в съда. Налива се 600 мл вода и 50 мл олио. Ястието се похлупва и се слага за печене на 200 градуса 70- 80 минути. Когато е готово, се изключва и се маха капакът. Гозбата се оставя да къкри във фурната. След като изстине /около час, час и половина/, се изважда съдът и яденето се застройва. В дълбока купа се разбива яйцето с 300 мл кисело мляко. Взема се черпак от соса и се прибавя към яйчената смес. Бърка се непрекъснато с бъркалката. Пак се гребва от соса и се прибавя към купата с яйчената смес. Продължава бъркането. Готовата застройка се излива обратно в гювеча. Хваща се гювечът с две ръце за страничните ушички и се разклаща. В порция се сервират по 2 или 3 чушки. Поливат се със застроен сос.

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








