Пържена пъстърва с лешници
	4 броя пъстърви
	сол
	смлян черен пипер
	25 г краве масло
	1 с. л. олио
	75 г белени лешници
	2 с. л. бял винен оцет
	2 жълтъка
225 г разтопено масло
	• Пъстървата се почиства отвътре със сол.
	• 25 г масло заедно с 1 с. л. олио се загряват в тиган с дебело дъно.
	• Рибата се запържва леко от двете страни за по 5-6 минути, докато стане златистокафява и се опържи.
	• Изважда се от тигана и се държи на топло.
	• Лешниците се разделят на две и половината от тях се слагат в тигана.
	• Запържват се до златистокафяво.
	• Отцеждат се върху кухненското руло и се държат на топло.
	• Оцетът се кипва в тенджерата и се вари, докато не намали обема си до 1 с. л., след което се охлажда.
	• Останалите лешниците се изпичат и се начупват на ситно.
	• Жълтъците се разбиват заедно с оцета в блендер.
	• Бавно се прибавя разтопеното масло, докато се сгъсти.
	• Прибавят се начупените орехи.
	• Подправя се със сол и смлян черен пипер.
	• Рибата се сервира с лимонови резени и целите лешници.
	• Лешниковият сос се загрява леко и се поднася в отделна сосиера.
	• Като гарнитура към пъстървата с лешници се поднасят и сотирани картофи или зелена салата. 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                            







