Известен кардиолог разкри кои стойности на кръвното налягане са наистина опасни за здравето

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Известен кардиолог разкри кои стойности на кръвното налягане са наистина опасни за здравето
36564
Известен кардиолог разкри кои стойности на кръвното налягане са наистина опасни за здравето

Световноизвестния кардиолог, д-р Александър Мясников сподели при какви стойности на кръвното налягане съществува опасност и риск от сърдечносъдови заболявания и как трябва да се лекувате правилно, за да се намали този риск.

Многобройни изследвания и обширни клинични наблюдения откриват, че различни нива на кръвното налягане предполагат различна степен на риск и заплаха от сърдечносъдови заболявания. Ако е повишена горната граница, тя трябва да се понижи до ниво 140, а и по-ниско, при условие, че такова понижение (под 140) не изисква излишен прием на лекарства, когато рискът от техните странични явления стане неприемлив.

В същото време при пациентите на възраст 60 г. и повече, горната граница (систоличното налягане) е възможно да се установи дори малко по-високо: 150 единици, но при условие, че такъв човек е със здрави бъбреци и няма диабет, горната граница също не трябва да надвишава 140 единици. Ето при тези нива на кръвното налягане съществено се понижава рискът от инфаркт и инсулт. 

Следваща ситуация - повишена долна граница (диастолично налягане). Като начало, ако съумеете да понижите долната граница до 85 единици, а за хората над 60 години - 90 единици, тогава рискът от сърдечносъдови инциденти също се понижава. Но ако тук се прекали с понижаването под 85 единици, в смисъл се стигне до крайности, рискът нараства. Това се наблюдава при устойчиво понижаване на долната граница под 85 единици. Понижавайки горната граница, ние паралелно с това понижаваме и долната, като невинаги можем да удържим правилното съотношение. Смята се, че е важно да се понижи горната граница до желаното ниво, но ако долната си остане над 85 единици, се налага да се примирим с това. Във всички случаи обаче, при болните с вече установени сърдечни заболявания, долната граница не трябва да е по-висока от 65 единици. Въобще степента на понижаване на рисковете от сърдечносъдови инциденти при медикаментозно лечение зависи пряко от изходното ниво на повишаване на артериалното налягане като цяло и на долната граница в частност. При тежка хипертония (долна граница 115-129 единици) и изразена хипертония (долна граница 105-114 единици), няма никакво съмнение за необходимост от медикаментозно лечение. Докато при умерена хипертензия (долна граница 90-104 единици), както показва медицинската статистика, лечението с лекарства понижава риска в значително по-малка степен. Във всички случаи при такова ниво на артериалното налягане медикаментозното лечение трябва да се предшества от един по-дълъг период на опити да се промени ситуацията с нормализиране начина на живот: ограничаване на солта, на алкохола, спазване на диета, редовни физически натоварвания и т.н. Въобще, без спазване на тези мерки по принцип е невъзможно никакво адекватно лечение на артериалната хипертония. В задълбочените ситуации не е възможно да се чакат например 3 месеца, за да се види ефектът от немедикаментозното лечение. Тогава то върви паралелно с приема на медикаменти. 

Принципите на такова поведение са известни: диета, понижаване на теглото, редовни физически натоварвания и отказ от вредните навици. Ако сте готови да възприемете съветите, да започнем с диетата. Изследвани са няколко модели на диета, които, ако се спазват, се наблюдава най-ефективно понижаване на кръвното налягане. В резултат на изработената диета, която така се и нарича: DASH - в превод: “диетични мероприятия, овладяващи хипертонията”. 

А именно: ограничаване на общия брой калории, наблягане на плодове и зеленчуци, на обезмаслени млечни продукти. Ограничаване на солта, на алкохола, на месото. Пълно отказване от фаст фуд (бързо хранене) и нездравословните мазнини. Но има и детайли. За солта вече говорихме. Относно плодовете и зеленчуците - не по-малко от половин килограм на ден и от едното, и от другото. 

На хипертоника му е необходима риба, а тези, които не я обичат, да приемат рибено масло. 

Калцият също доказано понижава кръвното налягане. И тук е същата ситуация - в продуктите този минерал има благоприятен ефект, а в таблетките - съвсем. Отличен източник на този ценен минерал са обезмаслените млечни продукти. Но наистина задължително обезмаслени, иначе вредните млечни мазнини ще сведат ползата на нула.

И още един хипотензивен компонент на диетата са белтъчини от растителен произход - това са соята, бобовите продукти, фасулът.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft