Утре е трагичен празник - честваме паметта на хиляди мъченици, приготвяте се СПЕЦИАЛНИ ястия

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Утре е трагичен празник - честваме паметта на хиляди мъченици, приготвяте се СПЕЦИАЛНИ ястия
1297
Източник: blitz.bg
Снимков материал: Facebook
Утре е трагичен празник - честваме паметта на хиляди мъченици, приготвяте се СПЕЦИАЛНИ ястия

След известния Стефановден, който почитат по всички краища на страната ни на 27 декември, следва друг, много интересен зимен празник.

Тази неделя - 28 декември, църквата ни споменава паметта на 20 хиляди мъченици , изгорени в Никомидия .

Когато император Максимиан се върнал с победа от войната с етиоптяните и пожелал да принесе благодарствени жертви на идолите, той изпратил навсякъде заповед да се съберат хората в Никодимия, за да се поклонят на езическите богове.

Антим, епископ Никомидийски, като чул за тая заповед, събрал в църква всички християни и цяла нощ, срещу Рождество Христово, служел всенощно бдение и Света Литургия и поучавал народа на Христовата вяра.

Като узнал това, Максимиан заповядал да натрупат от всички страни около голямата църква сухи пръчки и храсти и като ги подпалят, да изгорят всички християни, които се намират вътре.

Щом това станало известно на епископа, той побързал да кръсти оглашените и като завършил божествената Литургия, причестил със Светите тайнства всички християни.

Това станало в 302 година. С това страшно събитие бил поставен венец на най-жестокото гонение против християните, което продължило десет години и се свършило с възцаряването на император Константин.

На 28 декември се блажи. Традиционна българска блажна гозба е блажни сарми. Качамакът, баницата и зелникът пък са блажни ястия за за гости.

Именно по този повод от jenata.blitz.bg събрахме няколко интересни рецепти.

Нека първо да започнем от това кои ястия са блажни!

Блажни ястия са храни с животински произход или хранителен продукт или гозба, съдържащи в състава си масло, мляко, животинска мазнина, яйца, масло, месо.

Блажните ястия са контрапункт на постните рецепти.

Традиционна българска блажна гозба е блажни сарми, които са приготвени с листа от кисело зеле, обаче вместо с смляно месо сармите се нагъват с много ситно нарязано свинско месо или с малки парченца кокоше или пуешко месо.

Сармите се нареждат в тенджера и се варят, докато месото омекне, и тогава се добавя чаша зелева чорба и отново се варят, докато останат на мазнина.

Качамакът, баницата и зелникът са блажни ястия за за гости. За големи празници са се поднасяли традиционни гозби. На Коледа се поднася печено прасенце, пълнено с ориз. Сервира се и пуйка или кокошка, пълнена с ябълки или кисело зеле. Поднасят се суджук, луканка, празнична торта.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft