Фантастичната бабина печена лютеница - лятото не е същото без нея!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Зимнина
Фантастичната бабина печена лютеница - лятото не е същото без нея!
Фантастичната бабина печена лютеница - лятото не е същото без нея!
admin
Добавена от: admin
21797
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

700-800 гр. узрели домати

500 гр. червени чушки

1-3 люти чушки (ако искате пикантна)

1 голяма глава червен лук

2-3 супени лъжици зехтин

едра морска сол

сухи подправки по желание (става страхотно с провансалска смес)

Освен това:

1 супена лъжица зехтин или олио

3-4 скилидки чесън

1 супена лъжица прясно ситно нарязан магданоз

няколко листа пресен босилек (това е по желание)

Помните ли как някога помагахме на бабите да бъркат лютеницата в голямата тава на двора? А най-сладкото беше да отопим тавата с топъл бял хляб... 
Е, ако споменът ви е накарал да слюноотделяте обилно, запрятайте ръкави и си пригответе това бабино чудо вкъщи! 

бабината печена лютеница

Загрейте фурната на 220 градуса.

Измийте и подсушете зеленчуците.

Доматите разполовете и извадете семките с лъжица.

Чушките нарежете на четвъртинки, почистете семената и заедно с доматите ги поставете в голяма тава.

Същата процедура се повтаря и с лютите чушлета, ако ще ползвате.

Лукът се нарязва на четвъртини и се белят само външните листа.

Зеленчуците залейте със зехтин, сол, подправки.

Особено добре ще стане, ако сложите и малко майорана, риган и други подобни.

Смесете хубаво и гледайте доматите да са обърнати с отрязаната страна надолу.

Печете на 220 градуса 20 минути. (Може да използвате опцията грил + вентилатор, ако имате такава). Ако нямате, печете само на грил.

Когато кората на доматите потъмнее, вече знаете, че зеленчуците са готови за изваждане от фурната.

бабината печена лютеница

Смилане:

Когато се охладят зеленчуците, смелете ги в блендер на толкова ситно, колкото предпочитате.

Преди това обелете люспата на доматите и чушките - става лесно.

Поставете и беления чесън, и смелете и него.

В голяма тенджера поставете лъжица зехтин и ситно нарязан чесън.

Включете на тих огън да се запържи и щом замирише страхотно, добавете зеленчуците. (Чесънът трябва да остане бял).

Разбъркайте, затворете с капак и оставете да ври на средна температура, като от време на време разбърквате.

След 20-тина минути ще видите сами, че сместа е вече готова.

Махнете капака и разбъркайте хубаво. Проверете на сол и добавете при необходимост.

Лютеницата е напълно готова, когато няма никаква течност на дъното.

Прибавете лъжица нарязан магданоз, няколко листа босилек и разбъркайте.

След това грабвайте хлебчето или насипете в буркани, ако искате да запазите вкуса за зимата!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft