Ще стопиш лесно и трайно 1 размер от снагата си, като само избягваш тези 10 грешки в храненето:

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Ще стопиш лесно и трайно 1 размер от снагата си, като само избягваш тези 10 грешки в храненето:
6899
Източник: rozali.com
Ще стопиш лесно и трайно 1 размер от снагата си, като само избягваш тези 10 грешки в храненето:

Ако сте от дамите, които постоянно са на диета, а кантарът сякаш е замрял на една цифра и не мърда оттам, може би днешната ни статия ще ви е от полза. Оказва се, че определени навици в храненето ни, които считаме за безобидни, всъщност са грешки, които ни пречат да свалим заветните 1-2 килца.

Опитайте да промените тези 10 грешки в храненето си и бързо и трайно ще свалите един размер .

1 размер по-малко

ГРЕШКА 1: Редувате крайни лишения и лакомо тъпчене

Това е типична грешка – пълен отказ от продуктите с лоша репутация за линията. Неизбежно обаче идва моментът, в който не издържате и се нахвърляте на „забранените” храни. Забраната задейства психически механизъм, който превръща забраненото във фиксидея и тялото започва неистово да го иска. Така редувате периоди на пълно въздържание с периоди на безразборно тъпчене с храна. От това страда не само силуетът, но и психиката.

Как да промените това? Храненето не означава просто запълване на стомаха. Важно е да изпитвате емоционално и вкусово удоволствие. Парченце колбас няма да наруши силуета ви, но като го хапнете, ще се спасите от превръщането му в проблем и подсъзнателна цел. Без забрани, но и без прекаляване – всичко е в разумната мярка.

ГРЕШКА 2: Не спите достатъчно, а това обостря апетита и вие се засищате със сладки или мазни неща

достатъчно сън

Докато спите, произвеждате някои хормони, които участват в енергийната обмяна на веществата, в усещането за глад и ситост и в механизма на натрупване в организма. Липсата на сън води до повишени нива на грелин, хормонът, стимулиращ апетита и производството на мазнини, както и на инсулин, който пък благоприятства трупането на мазнини. В същото време намалява количеството на лептина, който ви кара да се чувствате сити.

Как да промените това? Добре е да се научите да чувате сигналите на тялото и да се съобразявате с тях. Превръщането на недоспиването в навик „пренастройва” организма на други механизми. За да не стигнете дотам, можете да си помогнете с релаксиращи техники и фитотерапия.

ГРЕШКА 3: Постоянно похапвате

Докато вършите някаква дейност, дъвчете нещо. Защо? Защото не сте се заситили по време на основното хранене, както и заради стреса, умората, грижите… Това похапване е несъзнателно и не носи удоволствие. Но доставя допълнителни калории, които се трупат като тлъстини в организма.

Как да промените това? За да не се оплаква стомахът, че е празен, трябва да поемате достатъчно храна, разпределена на 4-5 хранения през деня. Тъй като безразборното хранене е от „нерви”, е добре да намерите успокояващ заместител – чаша чай или топла вода, решаване на кръстословица, танц, слушане на музика... Ако действително изпитвате глад, по-добре да си приготвите една истинска следобедна закуска с пълнозърнест хляб, масло и конфитюр, отколкото да се нахвърляте на бонбони и сладкиши. Освен това физическата дейност прогонва стреса, а с него и чувството за глад.

ГРЕШКА 4: Пиете сладки напитки през целия ден

Едно, две или три подсладени кафета, газирана напитка, плодов сок, подсладен чай... Само за един ден с тези приятни течности поглъщате куп захар, което смущава енергийния баланс на организма. Захарта е като дрога, защото колкото  повече я консумирате, толкова повече се нуждаете от нея. При постъпването й в тялото се отделя инсулин, който бързо довежда до състояние на хипогликемия, тоест до потребност от сладко. Само със силата на волята може да се прекъсне този порочен кръг.

Как да промените това? Не е трудно да се научите да пиете кафето и чая без захар. Трябва да ограничавате алкохола и да забравите газираните напитки. Някои от готовите плодови сокове са много калорични, защото съдържат добавена захар. Заместителите на захарта пък само временно заблуждават организма, който после поглъща още по-големи дози захар.

преяждане

ГРЕШКА 5: Изкушавате се да преяждате

Преяждането е често явление, когато механизмът на засищането е нарушен. Поглъщате хапките с голяма скорост, а стомахът се разширява. Прекаляването с количеството храна води до трупане на килограми.

Как да промените това?  Важното е да се храните бавно, за да има време мозъкът да „отчете” засищането. Не бива да довършвате храната в чинията, ако не чувствате такава потребност. Затова е добре да сервирате по-малки порции и да не оставяте тавата или тенджерата на масата.

ГРЕШКА 6: Прекалявате с диетичните продукти

Храните с намалено съдържание на мазнини и захар имат обратен ефект те могат да ви накарат да ядете два пъти по-големи количества. Първо, защото съвестта ви е приспана от етикета „light”, и второ, защото често те пречат да изпитате задоволство от храната и вие продължавате да ядете, стремейки се към него. Има и друга опасност – диетичните продукти са пълни с добавени вещества, които могат да затруднят обмяната на веществата и да доведат до напълняване.

Как да промените това?  Дайте предимство на истинските, натурални продукти. Макар и по-мазни, обичайните млека, сирена и меса задоволяват добре апетита, което позволява да се намали количеството им.

ГРЕШКА 7: Вечеряте късно

Трябва да има достатъчно време между вечерята и оттеглянето в спалнята. Лягането с пълен стомах пречи на съня, а лошото спане е фактор за напълняване.

Как да промените това?  Поне два часа трябва да минат след вечерята, преди да легнете да спим. Добре е предварително да сте заредили хладилника, за да не се налага да пазарувате и готвим след работа, тъй като това отдалечава часа на вечерята.

ГРЕШКА 8: Позволявате си прекалено мазни храни

мазно сирене

Салатата е лека, ненатоварваща храна, нали? Само че наред с марулята и доматите тя често съдържа бекон, сирене, крутони, майонезен сос и т.н.

Как да промените това?  Когато готвите, трябва да добавяте мазнината на лъжици, а не направо от бутилката. Високомасленото краве или овче сирене, което сте свикнали да сервирате щедро на масата, трябва да се консумира в малки количества, защото е калорично. Същото се отнася и за колбасите и пържените храни.

ГРЕШКА 9: Прескачате хранения

Когато нямате апетит, защото сте хапнали повече при предишното хранене, прескачате обяда или вечерята. Но да се пропускат хранения с надеждата, че от това ще отслабнете, е грешка. Стресираното тяло, поставено в несигурни условия, трупа всяка следваща хапка от страх, че отново ще търпи лишения.

Как да промените това?  Макар да нямате апетит при основното хранене, трябва да хапнете малко.

ГРЕШКА 10: Консумирате готови храни

Готовите храни, до които прибягвате поради липса на време, често са мазни и бедни на витамини. Въпреки че понякога ги рекламират като „домашни”, „семейни” и т.н., те нямат нищо общо с домашно приготвената храна.

Как да промените това?  Не е нужно да се хвърляте в сложни рецепти. Трябват ви обикновени продукти – пресни или дълбоко замразени. Позволени са и консервите, в които хранителните вещества се запазват отлично. Така няма да губите време за първоначална обработка на зеленчуците и можете бързо да си приготвите нещо сами, като внимавате  с количеството мазнина. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft