Рецепти за баница за Сирни Заговезни

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Рецепти за баница за Сирни Заговезни
159016

Прощена неделя , или, както в България го наричат, "Прошка" или " Сирни Заговезни " предшества началото на Великият пост преди Великден.
Тази година, на 17 март, неделя, отбелязваме Сирни заговезни. Този ден в народния календар е известен и като „Прошка“. Семейството се събира на празнична вечеря , на която всеки иска прошка от другия за грешките или обидите през годината. После всички взаимно се помиряват и се прегръщат. Младите целуват ръка на възрастните си родители, на дядо и баба. На масата задължително трябва да има баница със сирене и бяла халва. От следващия ден до Великден не се ядат млечни продукти.


На Сирни заговезн и – неделята преди започването на строгите Великденски пости, се прави трапеза с животински продукти, но без месо.

На трапезата присъстват ястия, направени от сирене и яйца , от масло и мляко. Традицията повелява на този ден да се направи баница със сирене и да има бяла халва с ядки. Халвата се ползва за обичая хамкане – връзва се за конец и всички поред се опитват да я лапнат, без да използват ръцете си.

Освен традиционната баница пригответе интересни ястия на основата на яйца и сирене, с които да изненадате приятно близките си.

Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft