Опасно ли е да целуваме детето си по устата

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
За бебето
Опасно ли е да целуваме детето си по устата
8827
Източник: ohnamama.bg
Опасно ли е да целуваме детето си по устата

Бебенцата са създадени за гушкане, люшкане и целуване, особено през първите няколко месеца, когато все още не могат да се изпълзят с все сили до другия край на стаята.

Може ли обаче нежностите да са опасни? Може, ако децата се целуват по устата.

За тази странна на пръв поглед забрана стоя два типа причини – физически и социални.

Обясняваме първо физическата страна, защото социалната така или иначе не е толкова конкретна.

Детето не трябва да се целува по устните, защото така се предават много бактерии от възрастния към детето.

И ако с микробиома на майка си детето е свикнало до някаква степен, то с бактериите на по-далечните роднини не е и има сериозна опасност от предаване на вирус.

Да не говорим за целуване от човек, който има херпес. Това е абсолютно забранено и всяка майка трябва да бди за това дори с риск да ядоса или разсърди някой роднина.

Херпесният вирус е особено опасен за бебетата и малките деца, така че не рискувайте излишно, а просто целувайте децата по бузите, крачетата и ръчичките.

Пушачите също трябва да са внимателни към милувките, защото по тялото и дрехите им е полепнал никотин и катран, който е вреден за бебето.

Социалните причини за това да не се целуват бебетата и децата по устата е нуждата да се разграничават родителските от любовните ласки.

Родителските са проява на нежност и са безобидни, но тези, с които възрастните изразяваме любовта си един към друг, трябва да са запазена територия за периода на любовта.

Според психолози, целувките по устата могат да са объркващи за децата. 

"Ако започнете да целувате децата си по устата, докато са малки, а след това изведнъж спрете, е страшно объркващо за тях."

Децата порастват и в един момент вече не са бебета.

Към 5-годишна възраст те вече започват да опознават телата си, както и своята сексуалност. Целувката по устните може да им послужи като вид стимул.

Тя може да бъде объркваща за децата. Те виждат, че мама и татко се целуват по устните, а след това идват и правят същото с него. Това може да обърка детето по отношение на ролите в семейството, емоциите и чувствата.

Да сперете да го правите в точното време, може да реши този проблем, но всяко дете се развива с различен темп и никога не можете да сте сигурни кой момент е най-подходящ. 

Но има и психолози, които са на обратното мнение.

Те смятат, че е абсурдно целувките по устата между родител и дете да се смятат за нещо сексуално и объркващо емоциите. "Нормално и здравословно е да показвате обич към децата си. По този начин комуникирате с тях, показвате им любов."

Тези психолози твърдят още, че няма научно доказателство, че целувките по устата създават някакви емоционални проблеми у децата на по-късен етап.

Изводът е един - всеки родител трябва да прецени сам за себе си къде да сложи границата, как да възпитава детето си и по какъв начин да изразява обичта си към него.

А вие целувате ли децата си по устата? И изобщо мислили ли сте по този въпрос?

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft