Кога високият сърдечен пулс е опасен

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Кога високият сърдечен пулс е опасен
43395

Високият пулс е сигнал, който организмът изпраща, за промени във физическото, емоционалното или здравословното състояние на човека. Кога обаче високият пулс е опасен за здравето и за какво да внимавате?

Високият пулс – за какво да внимавате?
Пулсът представлява броят на ударите на сърцето за една минута. Сърдечният ритъм е различен в отделните възрасти. Например при бебетата на по 4-5 месеца пулсът може да стигне до 180 удара в минута, за 11-годишните – до 130 удара, а за всички, които са над 18 години, е нормално сърдечният ритъм да е между 60 и 100 удара в минута. Всяко преминаване на тази граница може да се приема за висок пулс.

Високият пулс – причини и симптоми

Учестеният сърдечен ритъм е познат още с медицинския си термин тахикардия. Проявява се под формата на световъртеж, бодежи в сърцето, задъхване, внезапно усещане за слабост и отпуснатост на тялото. Когато пулсът е висок, работата на сърцето е затруднена и то не може да изпомпва достатъчно кръв към тялото, в следствие на което организмът страда от липса на кислород и се проявяват симптомите на тахикардията.

Тахикардията може да е естествена (при спортуване или друг вид физическо натоварване) и патологична (в следствие на здравословни проблеми). Причините за високия пулс може да са най-различни – от безобидни и временни, до сериозни и трайни. При някои ускореният сърдечен ритъм е резултат от емоционална нестабилност – стрес, паника, уплаха, притеснение.

Добави описаниеПри други може да е причинена от проблеми със сърцето като хипертонията. В много случаи високият пулс е сигнал за някакви здравословни проблеми, които не се забелязват с просто око – най-често с щитовидната жлеза, бъбреците или при ниска кръвна захар.

С висок пулс може да се сдобиете, ако приемате някакви енергийни стимуланти, включително кафе, тонизиращи напитки, алкохол. Виновници за ускорен сърдечен ритъм са също дехидратацията, анемията и треската. Когато не спортувате редовно или сте с наднормено тегло, всяко физическо усилие предизвиква ускорен пулс. Освен това, когато температурата навън е по-висока, също има вероятност за покачване на сърдечния ритъм.

В по-голямата част от случаите високият пулс е симптом, който не бива да се пренебрегва, затова е желателно да се обърнете към специалист (кардиолог или ендокринолог). Ускореният сърдечен ритъм не представлява опасност за здравето, когато е предизвикан от физическа активност.

Но когато забелязвате ежедневно висок пулс, има риск за сърцето и трябва да подходите с по-голямо внимание към проблема. Не е изключено лекарите да ви изпишат лекарства, които да нормализират и контролират пулса. Има обаче и други методи, с които да „влезте в нормален ритъм“.

Как да успокоим високият пулс ?

Като за начало, опитайте се да елиминирате или поне да понижите нивото на стрес. Отделяйте си по няколко минути за почивка, докато сте на работа, за да освободите напрежението.

Наспивайте се добре. Липсата на сън също е предпоставка за стрес и повод за ускоряване на сърдечния ритъм.

Потърсете помощта на успокоителни билки като валериан, глог, женшен и маточина. Не ги използвайте, без да сте се консултирали предварително със специалист!

Ходете по-често до тоалетната по малка нужда. Задържането на урина в пикочния мехур се отразява на симпатиковата нервна система, в следствие на което кръвоносните съдове се свиват и пулсът се покачва.

Когато усетите някой от симптомите на високия пулс , дишайте дълбоко през носа и издишайте през устата, като междувременно държите дясната си ръка под края на гръдния ко ш (слънчевия сплит).

Яжте повече храни богати на калий , калций и магнезий . Наблегнете на пълнозърнестите храни, млечните продукти, пресните плодове, спанак, стафиди.

Медитирайте – фокусирайте вниманието си върху нещо по-приятно и разтоварващо и се опитайте да не мислите за покачването на сърдечния ви ритъм.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft