10-те най-важни продукта за здраво сърце!

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
10-те най-важни продукта за здраво сърце!
8081
10-те най-важни продукта за здраво сърце!

 В тази статия ще изброим 10- те най- полезни и щадящи сърцето продукти. Тези продукти са тествани с годините и са доказали своите благоприятни свойства за превенция от инфаркт, инсулт и различни сърдечно- съдови заболявания.

 На първо място ще сложим сьомгата .

Тя  е един от най- добрите източници на омега-3 ненаситени мастни киселини. Според статистиката намалява с до 1/3 риска от инфаркт. Освен това съдържа силен антиоксидант, който запазва силната памет и здравата кожа. Сьомгата успешно може да се замени със сардини или риба тон.

 На второ място ще сложим авокадото . То спомага за намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта. Освен това особените ферменти, съдържащи се в авокадото, ускоряват процеса на усвояване на каротините от организма, които също са от значение за здравото сърце.

 На трето място е зехтина. В него има мононенаситени мазнини, които се борят успешно с хорестеролните плаки и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове. Затова ви препоръчваме да слагате зехтин в ястията, а не слънчогледово олио.

 На четвърто място няма как да не сложим овесените ядки . Те са прекрасна закуска, богата на омега 3- мастни киселини, фолиева киселина и калий. Това, заедно с голямото количество целулоза в тях, ги прави незаменим помощник при намаляването на холестерола, както и за поддържането на тонуса на кръвоносните съдове. Колкото по- едри са зърната на овеса, толкова повече целулоза има в тях. Добавете към овесените ядки банан. Той също е богат на целулоза.

 На пето място застават ягодите, малините, къпините и боровинките . Те са богати на противовъзпалителни вещества, които значително намаляват риска от сърдечни болести и рак.

 На шесто място са ядките. Орехите и бадемите съдържат най- много омега- 3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Употребата на ядки спомага за по- доброто усвояване на целулозата и за намаляване на чувството за глад.

 На седмо място застават фасул и лещата . Те са богати на целулоза, омега- 3 киселини и калций. Същевременно те са относително ниско калорични и могат да заменят всяка една гарнитура.

 На осмо място е спанака . Съдържа много лутеин, калий, фолиева киселина и целулоза.

 На девето място слагаме лененото семе . То е истинска съкровищница на омега- 3 и омега- 6 ненаситени киселини. Можете да го добавяте в салатите или другите ястия.

 И на последно десето място е соята. Тя се бори успешно с холестерола и зарежда организма с протеини. Натуралната соя се използва и за приготвянето на соево мляко, което също е много полезно за сърцето. Не прекалявайте обаче с употребата на соев сос- в него има твърде много сол.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft