20 предмета, за които не сте и подозирали, че имат срок на годност:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
20 предмета, за които не сте и подозирали, че имат срок на годност:
1002

Всеки от нас има такива вещи, които съхранява у дома си в продължение на години и дори десетилетия. Те ни се струват вечни, само че мнозинството от тях всъщност имат ограничен срок на годност , след което артикулите стават безполезни, а някои дори опасни.

Съставихме за вас списък с най-често използвани домакински предмети , за които се оказва, че имат срок на годност . Проверете дали и вие не съхранявате подобни „съкровища“.

1. Кислородна вода

кислородна вода срок

Кислородната вода я има във всяка домашна аптечка, но малко хора знаят, че когато е отворена, тя губи свойствата си след 2 месеца, а в затворен вид - след година.

2.

Подправки

подправки срок на годност

Неприятна новина очаква колекционерите на редки подправки - след 2 години ще трябва да подновят запасите си, защото старите ще са загубили аромата и свойствата си.

3. Спортни обувки

спортни обувки срок

При активно използване при спортните обувки се износват амортисьорната система, ходилото и петите. Маратонките трябва да се сменят на всеки 400 км, обувките за други спортове - след шест месеца редовна употреба.

4. Пакетчета чай

чай годност

Дори в запечатана опаковка, след шест месеца пакетчетата с чай вече не са подходящи за пиене поради способността на чаеното листо да ферментира.

5. Слънчеви очила

слънчеви очила годност

Ултравиолетовите лъчи имат отрицателен ефект върху лещите и постепенно те започват да пропускат повече от тях. Точната дата на годност се определя индивидуално за всеки производител, но средно се препоръчва смяна на слънчеви очила на всеки две години.

6. Паста за зъби и четка

паста и четка за зъби

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки три месеца, за да не се превърне в бактериален инкубатор. Пастата за зъби след отваряне се съхранява не повече от година, така че ако имате малка туба за пътуване - проверете срока ѝ на годност.

7. Хавлиени кърпи

хавлиени кърпи годност

Освен факта, че мокрите кърпи са идеална среда за развитието на бактерии, честото им изпиране просто износва тъканта, а прането при високи температури ги износва няколко пъти по-бързо. Препоръчва се смяна на кърпите на всеки 3 години.

8. Гребени и четки за коса

гребени срок

Животът на гребена дори при редовно почистване е 1 година. След изтичането му може да провокира появата на пърхот и проблеми с косата.

9. Четки и гъбки за нанасяне на грим

четки за грим срок на годност

Четките за грим трябва не само да се мият след всяка употреба, но и да се сменят на всеки пет години - кожата ви ще ви благодари за това. А гъбките трябва да се актуализират на всеки шест месеца.

10. Сутиен

чекмедже с бельо

Средно след две години този елемент от гардероба започва да губи форма: уплътнените вложки се деформират, а самата тъкан се разтяга.

11. Чехли

домашни чехли годност

Домашните чехли „живеят“ само шест месеца, след което се превръщат в потенциален развъдник на гъбички.

12. Възглавници

възглавници срок

Независимо от вида на пълнежа, след 2-3 години възглавницата губи формата си и в нея започват да се развиват прахови акари. Здравословният сън е по-скъп от смяната на възглавниците, нали?

13. Завивки

завивки срок на годност

Завивката е обект на същите промени като възглавниците, въпреки че може да живее по-дълго - до 7 години. С внимателна грижа и редовно сушене можете да увеличите експлоатационния ѝ живот до 10 години, но след това все пак трябва да си купите нова.

14. Матракът

матрак годност

Когато отидете да смените юргана, не забравяйте да вземете нов матрак: на всеки 8-10 години те трябва да се сменят. И не забравяйте, че на всеки шест месеца матракът трябва да бъде обърнат, за да не се износва толкова бързо.

15. Дървени дъски за рязане

дъски за рязане

Те трябва да бъдат заменени след три години, в противен случай се превръщат в среда за развитие на бактерии и просто се деформират от влагата.

16. Дървени бъркалки

дървени бъркалки

Бъркалките, щипците и всички прибори, които често влизат в контакт с храната, трябва да се сменят на всеки две години. Това важи особено за дървените кухненски инструменти.

17. Гъби за чинии

гъби за чинии

Срокът за безопасната им и ефективна употреба е само две седмици.

18. Газови маски

газова маска срок

Ако имате газова маска, съхранявана в домакинството в случай на ядрена война, пожар или боядисване на стени, не забравяйте да посочите датата на покупката върху нея. Филтрите в такива маски са ограничени откъм време на употреба и се съхраняват не повече от година.

19. Витамини

витамини срок на годност

Витамините се съхраняват три години. След изтичане срока на годност е малко вероятно да се превърнат в биологично оръжие, но определено ще загубят полезните си свойства.

20. Смартфон

смартфон годност

Уви, съвременните телефони също имат срок на годност. От смартфона можете да очаквате стабилна работа само 2-3 години, след което той започва да се "разпада" - рязко се влошав. Това е особено вярно за моделите с несменяема батерия.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft