50 грама са достатъчни: Не започвайте деня без тази вкусна храна, тя е чудесна за паметта

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
50 грама са достатъчни: Не започвайте деня без тази вкусна храна, тя е чудесна за паметта
124
Снимков материал: pixabay.com
50 грама са достатъчни: Не започвайте деня без тази вкусна храна, тя е чудесна за паметта

Казват, че закуската е най-важното хранене за деня, ето защо всяка хапка е от значение.

И се оказва, че има една много проста промяна, която можем да правим всеки ден, използвайки продукт от килера, който може би вече имате в кухнята си.

Според ново изследване, това може да окаже огромно влияние върху мозъчната функция, подобрявайки така важната памет, която много от нас вече чувстват, че е отслабена...

Проучването, публикувано в списанието Food & Function, изследва науката зад добрата, здравословна закуска и как тя влияе на мозъка ви.

Екипът установи, че не е нужно да правите особено радикална промяна, за да усетите разликата – всичко, от което се нуждаете, е шепа ядки.

По-точно 50 грама орехи, които можете да добавите към сутрешното си мюсли и кисело мляко.

Първото по рода си проучване, проведено от Университета в Рединг, включва 32 здрави млади хора на възраст между 18 и 30 години, които са консумирали богата на ядки закуска и хранене със същия брой калории по различни поводи.

След това участниците преминали серия от когнитивни тестове, докато учените наблюдавали мозъчната им активност, като закуската с орехи довела до по-бързи реакции и по-добра памет.

Според екипа, комбинацията от хранителни вещества – включително омега-3 алфа-линоленови мастни киселини, протеини и растителни съединения, наречени полифеноли – открити в орехите, може да подобри когнитивните способности, което ги прави ключова „храна за мозъка“.

Професор Клеър Уилямс, която ръководеше изследването в Университета в Рединг, заяви: „Това проучване допълнително подкрепя значението на орехите като храна за мозъка. Шепа орехи със закуска може да даде на младите хора умствено предимство, когато имат нужда да бъдат във върхова форма.

Особено вълнуващо е, че такава проста хранителна добавка може да направи измерима разлика в когнитивните функции.“

Д-р Адриан Уайт, който преди това е работил в Университета в Рединг, докато е провеждал експеримента, а сега работи в Университета в Уинстър, каза пред Би Би Си  , че орехите предлагат рядка комбинация от химикали, които помагат за подобряване на мозъчната функция.

„Други храни, особено плодове като боровинки, съдържат флавоноиди, но определена комбинация от химикали в орехите може да действа по особено синергичен начин, като протеините/пептидите регулират усвояването на омега-3 мастни киселини, които от своя страна регулират усвояването на флавоноидите“, обясни той.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft