 
                
            
	За тестото:
	1 пакетче масло
	280 гр. брашно (около 2 ч.ч.) + 1 с.л. ленено семе (по желание)
	1 ч.л. бакпулвер
	1 ч.л. сода бикарбонат
	1 ч.л. сол (едра)
	3/4 чаша кафява захар
	4 много добре узрели банана
	1 ч.л. канела
	1/4 ч.л. прясно смляно индийско орехче
	1 с.л. ванилия
	1 цял лимон – настърганата кора (използвайте по-голямо количество, ако предпочитате изявен лимонов вкус)
	2 големи яйца
	1/4 чаша заквасена сметана или гъсто кисело мляко
	1/2 чаша нарязани орехи
	За поръската:
	70 гр. брашно (около 1/2 ч.ч.)
	1/2 ч.л. канела
	1/2 чаша тръстикова захар
	1/4 ч.л. едра сол
	6 с.л. студено масло
	1/2 чаша нарязани орехи
	За карамеления сос:
	1 чаша захар
	1 пакетче масло
	1/2 чаша гъста сметана
	1/2 ч.л. ванилия
	 
	Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете решетката й в средата на фурната. Леко намажете с масло форма за печене с размери 22х33 см. (или приблизителни).
	В малък огнеупорен съд започнете да разтапяте маслото на среден огън. Междувременно в дълбока купа смесете брашното (с лененото семе), бакпулвера, содата и солта и разбийте, за да се смесят добре. В друга голяма купа измерете кафявата захар и разбийте добре всички бучици, ако има такива. В трета купа намачкайте бананите, поръсете ги с канелата, индийското орехче и ванилията, добавете лимоновата кора и разбъркайте всичко добре.
	Когато маслото замирише на карамел, завъртете кръгообразно съда, така че да се изпържи равномерно. Щом маслото покафенее (без да загаря), махнете го от огъня и го излейте в купата при кафявата захар. Размесете ги добре с помощта на тел за разбивате (захарта все още ще е на бучки), за да се хомогенизират и охладят. Когато маслото е леко охладено, добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Прибавете квасената сметана (киселото мляко) и също разбийте добре. Излейте банановия микс в купата с маслото, като отново разбивате, за да се смесят добре продуктите. След това прибавете сухите продукти и внимателно разбъркайте с шпатула, докато се поемат. Прибавете и орехите. Излейте тестото в приготвената форма и го запечете за 25 минути.
	Докато се пече тестото, пригответе поръската. Смесете брашното, канелата, захарта и солта в купа. С помощта на ренде настържете вътре студеното масло. Разбъркайте маслото и брашното, докато се образуват трохи с големината на грахово зърно. Разбъркайте вътре и орехите. Дръжте в хладилник, докато ви потрябва, за да не се разтопи маслото.
	След като са минали 25 минути, извадете сладкиша и поръсете маслените трохи равномерно отгоре му. Върнете във фурната и продължете да печете още 30-35 минути. Междувременно пригответе соса: загрейте захарта в тиган с дебело дъно на среден огън. Разбърквайте непрекъснато, за да не загори захарта. Когато се получи тъмен махагонов сироп, добавете маслото и разбъркайте енергично, за да разтопите маслото и да го смесите добре със захарта. Махнете съда от котлона и внимателно разбъркайте вътре сметаната. Когато сосът стане хомогенна смес, добавете и ванилията.
	Сладкишът е готов, когато при тест с дървена клечица тя излиза суха. Охладете го в тавата или върху решетка за 15 минути, преди да разрежете.
	Поднесете кейка залят с карамеления сос.
	 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








