Бита пита - вечната класика! Най-пухкавата и с най-големите конци, истински шедьовър!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бита пита - вечната класика! Най-пухкавата и с най-големите конци, истински шедьовър!
Бита пита - вечната класика! Най-пухкавата и с най-големите конци, истински шедьовър!
653
Източник: За Жената
Бита пита - вечната класика! Най-пухкавата и с най-големите конци, истински шедьовър!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ето една класическа рецепта, с която гарантирано ще блеснете с умения пред близки и познати! Може би вече я имате записана някъде, но още не сте се осмелили да я опитате? Е, днес ще ви дадем рецептата за една от "вечните" класики от мамините и бабини тефтери.  Бита пита – пухкав домашен хляб, който често се приготвя за празници и семейни събирания:

Запишете си продуктите и вижте подробната процедура по приготвянето й:

Бита пита

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно (пресято)
  • 2 яйца (1 за тестото и 1 за намазване)
  • 250 мл прясно мляко (затоплено)
  • 150 мл вода (затоплена)
  • 1 кубче прясна мая (или 2 пакетчета суха)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л.
сол
  • 100 мл олио (или разтопено масло)
  • 50 г масло (за намазване на корите при оформяне)
  • Начин на приготвяне:

    Маята се разтваря в топлото мляко и вода със захарта и 2–3 с.л. брашно. Оставя се да шупне (около 10 мин).

    В голяма купа се пресява брашното, добавят се солта, яйцето, олиото и втасалата мая. Замесва се меко, еластично тесто.

    тесто месене

    Снимка: pixabay

    Докато месите, удряйте тестото силно в плота, за да вкарате възможно повече въздух в него (буквално го "бийте"). Ударете го поне 50-тина пъти. Ако пък не ви стигат силите, може просто да го сгъвате и разтягате, като от време на време го мачкате с юмруци.

    сгъване тесто

    Снимка: pixabay

    Тестото се оставя да втаса, покрито с кърпа, докато удвои обема си (около 1 час).

    Втасалото тесто се разделя на топки. Всяка се разточва на кора, намазва се с масло и се навива на руло.

    тесто с масло

    Снимка: pixabay

    руло тесто

    Снимка: pixabay

    Рулата се нарязват на резени с дебелина около 3-4 см и подреждат в намаслена тава по избраната форма.

    парчета тесто питка

    Снимка: pixabay

    бита пита преди печене

    Снимка: pixabay

    Оставя се още веднъж да втаса в тавата (20–30 мин).

    Намазва се с разбитото яйце, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 180–190°C за около 40–45 минути, до златисто.

    пита с яйце

    Снимка: pixabay

    изпечена питка

    Снимка: pixabay

    Резултатът е мека, ароматна и пухкава пита, която се къса на конци.

    бита пита

    Снимка: pixabay

    Да ви е сладко!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft