Рецепти за козунак

вход през zajenata.bg
759914

Великденски козунак

8 бр. яйца( 2 бр. жълтъка се отделят за намазване преди печене)
2 кг брашно тип 500 (пресято)
250 г масло (затоплено, то отива при замесване на тестото)
250 мл олио (за омесване на плитките)
500 г кристална захар (може допълнително до 100 г)
500 мл прясно мляко
кората на 1 лимон, нарязана на ситно
сок от 1 лимон (прецеден)
1 ч.л. сол
2 бр. ванилия
10 капки есенция ром
50 мл прясно мляко за захващане на маята
40 г жива мая (за 2 кг брашно)
кристална захар за поръсване на козунаците преди печене
1-2 с.л. вода (да не е студена, а със стайна температура)
Разтваря се маята в 50 мл прясно мляко и брашно (да стане гъсто като боза), оставя се на топло да се надигне. Млякото се разбива с яйцата и захарта. В брашното се слага нарязаната кора от лимон, сока от лимона, ванилията, есенцията ром и затопленото масло. Разбитото мляко с яйцата и захарта се меси с брашното, объркано с изброените продукти, докато се захване цялото брашно. Меси се докато се получат много мехури по тестото. Оставя се в съд с три пъти по-големи размери от полученото тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, най-малко 3 часа.
От втасалото козуначено тесто се къса по малко (1 топка) върху намаслена маса, с намазнени в олио ръце се оформят фитили (с диаметър 4 см) и се плете плитка от 3 или 5 фитила. Всеки оплетен козунак се слага в намазнен и набрашнен метален тесен и висок съд (с обем три пъти по голям от получения оплетен козунак). Докато се плете козунака тестото спада, затова не се стяга много плитката. Съда трябва да не е много по-широк от получения плетен козунак, но важно е да е висок, за да може като втасва да не се разлива настрани, а да се вдига нагоре. Отново се оставят да втасат на топло, покрити с кърпа, докато напълнят от 1/3 до 1/2 от съдовете си.
Разбиват се двата жълтъка с 1-2 с.л. вода и с много мека и тънка четка се намазват внимателно без да се натиска, втасалите оплетени козунаци. Поръсват се със захар и се пекат на слаба фурна, като не се отваря фурната първите 20 минути. Леко се отваря и се наблюдават, но не много често и щом се напукат, малко се увеличава фурната и така се пече до видима готовност по наша преценка. Не се вадят веднага от фурната, оставят се малко да престоят на отворена врата, на изключена фурна.

* Млякото трябва да е леко затоплено. Яйцата, лимоновия сок, лимоновата кора, есенцията на стайна температура. Олиото, с което се оформят фитилите също леко затоплено.
* По желание преди печене заедно със захарта може да се поръсят стафиди, нарязани портокалови кори.
* От личен опит знам, че е важно да няма студени продукти и хубавото да се омесят, докато се получат много балончета. Също така изчакайте да си втасат хубаво и двата пъти и ще се зарадвате от резултата на положения труд.
* Важно е да се пекат на слаба фурна.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft