Рецепти за козунак

вход през zajenata.bg
759940

Козунак с рядко тесто

1 кг брашно
4 ч.ч. прясно мляко
800 г захар
1 ч.ч. масло
1 ч.ч. олио
2 бр. яйца
щипка сол
кората от 1/2 лимон
40 г мая
10 г бакпулвер

600 г от брашното се забърква с почти половината от хладкото мляко да образува рядка каша. Предварително в това мляко, е размита маята. Прибавя се 1 с.л. захар и 1 щипка сол. Така приготвената козуначна мая (маяно тесто) се слага да втаса на топло място за около 1 час. Когато обемът се увеличи двойно започва месенето. Брашното се пресява, прибавят се разбитите яйца, прибавя се захарта, предварително разтворена в останалото затоплено прясно мляко и втасалата мая (маяното тесто), бакпулверът и кората от лимона. Маслото и олиото се смесват и разтопяват в микровълнова печка или на слаб котлон. Меси се около 20 минути като се потапят ръцете в мазнината - така мазнината се вкарва в тестото, а и не се използва брашно за омеването и тестото остава по-меко. Втасва около 2 часа на топло. Втасалото тесто се разделя по форми и тави. Тавите се пълнят до половината. Втасват още около 2 часа на топло. Отначало се пекат на силна фурна 200 С, а после се допичат в умерена. 

1
2
3 4 5 6 7 8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft